JET ZEN

Mark Berryman nyugalmat árasztó belső tere szakít a kabinok csillogó, high-tech megjelenésével. A cél az, hogy az utasok azonnal elfeledjék, hogy repülőn vannak.

Egyre nagyobb az átjárás a dizájn világában. Manapság, talán a világjárvány eredményeképpen, a tervezők egyik területről a másikra vándorolnak át. Akik eredetileg repülőgépeken dolgoztak, most jachtprojekteket vállalnak, miközben a jachttervezők repülőgépeket álmodnak meg.

„Szerintem mindig örömteli, ha új emberek jelennek meg egy területen” – mondja Mark Berryman brit jachttervező, aki több mint 25 éve dolgozik a hajóiparban, és többek között a tavalyi nagy dobás, a Lürssen 446 láb hosszú Flying Fox tervezője. „Az újonnan érkezők más kérdéseket tesznek fel, más válaszokat találnak, és olyan új ötletekkel állnak elő, amelyek előrevihetik az iparágat.”

jet

Berryman nemrég fejezte be első magánrepülőgép enteriőr koncepcióit. Ráeszmélt, hogy a jachtok és a magánrepülőgépek között igen sok a párhuzam. Berryman azt mondja, valójában sosem értette a dizájnerek szigorú elkülönülését, különösen akkor nem, amikor az elégedett ügyfelek, akiknek a jachtján dolgozott, ezt mondták neki: „Kár, hogy a jetemet nem tudod megtervezni”. Kiderült, mégis meg tudja.

jet

A tervező a Boeing Business Jets-szel együttműködve lépett be a repülőgépek világába: két tervrajzot készítettek a BBJ 737-eshez, az egyiket magánhasználatra, a másikat pedig vállalati célokra. „Voltak próbálkozásaink és tévedéseink, de a BBJ szívesen engedte, hogy kipróbáljuk magunkat, és nagyon nyitottak voltak a kérdéseinkre” – meséli Berryman. „A jachtok esetében is végig kell menni egy tanulási folyamaton. A kérdés az volt, hogy meg tudjuk-e okosan oldani a problémákat.”

Végül Berryman úgy érezte, sikerült átmenteniük az ízlésvilágukat az új térbe. Ez magában foglalja a lágy, meleg színeket és a „finom ázsiai hatásokat”, amelyek nyugodt hangulatot árasztanak. A magánhasználatra szánt repülőgép egy előszobával, irodával, hálószobával és fürdőszobával rendelkező tulajdonosi lakosztályt építettek ki. Az volt a céljuk, hogy olyan környezetet teremtsenek, amely eltér a magánrepülőgép szokásos belső terétől.

jet

„Ahogy kutattunk, kiderült, hogy népszerű a high-tech, elegáns dizájn” – folytatja Berryman. „Ezek jól néznek ki, de nem feltétlenül nyújtanak kényelmet egy 14 vagy 15 órás repülőút alatt. Azt akartuk, hogy az utasok úgy érezzék, nyugodtan pihenhetnek és feltehetik a lábukat.”

Az esztétikán kívül a praktikumot is figyelembe vették a tervezők. „Különösen figyeltünk a terek rugalmasságára, olyan dolgokra, amelyek három-négy célt is szolgálhatnak az utazás során, és az olyan multifunkcionális terekre, amelyek könnyen átalakíthatók” – árulja el Berryman.

A Boeing Business Jet vállalati változatában nyitottabb a beltér, melyben akár 12 ággyá alakítható dolgozóasztal található. A személyes használatra szánt jet kialakításakor Berryman és csapata több válaszfalat használtak – az így kialakult fülkék privát szférát nyújtanak, valamint több művészeti alkotásnak is helyet biztosítanak.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek