Kalapács alatt Mandela aranykeze

Nelson Mandela saját kezével váltotta meg a világot. Így nem csoda, hogy erős kezének tömör aranyból kiöntött mása milliókért kelt el a New York-i Guernsey’s aukciós házban, egészen pontosan 10.4 millió dollárért.

 Nelson Mandela

A Harmony Gold csapata Dél-Afrika legjobb aranyából alkotta meg minden idők legünnepeltebb és legnagyobb tiszteletnek örvendő férfija kezének pontos mását. Egyedi ujjlenyomatától kezdve egészen a Robben Islanden töltött börtönévek alatt szerzett sebekig, minden gondosan megmunkálásra került.

 Nelson Mandela

A kollekció része a két erős ököl, egyiket 1964-nek nevezték el, mely bebörtönzésének évére utal, másikat 1990-nek, mely szabadon engedésének éve, valamint egy nyitott tenyér és egy teljes kéz forma. Minden darabba saját kézjegyét gravírozták és 77 és 149 oz. tömegűek.

A szobrokat 2002-ben készítették, hogy a Nelson Mandela Children’s Fund számára rendezett jótékonysági kezdeményezés számára. Miután Mandelát kiengedték a börtönből, a piacokat elöntötte a nevével fémjelzett műalkotások tömkelege, viszont minden hamis darab ellenére a kollekció teljesen egyedi. Mandela rendeletére a legtöbb műalkotást megsemmisítették, így a kezek még ritkábbá váltak.

 Nelson Mandela

“Boldogak vagyunk, hogy mind a négy arany kéz egy emberhez került és újra együtt vannak” – mondta Arlan Ettinger, a Guernsey’s tulajdonosa és társalapítója. “A kollekció annyira gyönyörű, mint amennyire meghatározó és megtiszteltetés volt egy ilyen történelmi eseményen részt venni.”

 Nelson Mandela

A modern demokrácia elkötelezettjeként Mandela felbontotta az apartheid rendszert és terjesztette a szabadság, egyenlőség és egység szellemiségét Afrikában, első fekete elnökként pedig Nobel Béke-díjat nyert. Ha akárki, akkor ő megérdemel egy aranykezet, sőt, négyet is.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek