Klasszikusok a vizen

Találgathatunk, hogy idén nyáron mi fog több tekintetet vonzani Idaho csillogó Coeur d’Alene-tójánál; a csillogó, tükörlakkozott 34 láb hosszú, fából készült, jellegzetes, merőleges orrú cirkáló, vagy a magas fickó a kormány mögött, aki egy 99-es számú felsőt visel? A hajónak még nincs neve, de az biztos, hogy igen jól fog mutatni a tó vizén, melyen túlnyomó részt klasszikus fahajók úsznak.


A jégkorongozó Wayne Gretzky és felesége, Janet tavaly szeptemberben vette át új, egyedi építésű Steinway 340 HT motorcsónakját. Azonban két nappal később már el is hagyták Coeur d’Alene-i tavi nyaralójukat, és télire dél felé vették az irányt.
„Szó szerint csak néhány napunk volt, hogy kiélvezzük a hajót, mielőtt elhagytuk a várost. De jövő héten visszamegyünk, a hajó újra vízre kerül, és aztán egész nyáron lesz időnk a vízen szórakozni” – mondta Gretzky.

Wayne Gretzky
A Steinwayt a Coeur d’Alene-i Coeur Custom fahajó-specialista cég tervezte és készítette Gretzkyék számára. A Sapele keményfából, hagyományos, dupla deszkás építéssel készült, nyitott orrú cirkáló csak úgy ragyog a 16 réteg lakkozás és fényes rozsdamentes acél díszítés jóvoltából.
„A házaspár egy klasszikus hajót szeretett volna, amelyben sok hely van a család és a barátok számára, valamint hogy nagy teljesítményű és könnyen vezethető legyen” – mondja Jim Brown, a Coeur Custom vezető tervezője. „Sok gyönyörű hajót építettünk az évek során. De számomra kétségtelenül ez a legszebb, a legfigyelemreméltóbb, a stílusával és részleteivel.”
Gretzky elismeri, hogy ő maga nem vett részt a tervezésben, viszont azzal szívesen büszkélkedik, hogy az elegáns, teljesen fehér belső tér a felesége, Janet munkája. Az általa készített egyedi részletek közé tartoznak a párnák, melyekre férje 99-es mezének logóját hímezték.
„Ő a kreatív a családban; az egyetlen dolog, amit kértem, hogy legyen egy kanadai zászló hátul” – mondja Gretzky.

Wayne Gretzky
A Steinway – amelyet a híres zongorakészítő után neveztek el – 12 főnek elengedő ülésekkel, egy nyugágyakkal berendezett nyitott orr-résszel, egy kanapés, óriási fő pilótafülkével valamint egy nagy, kárpitozott napozópaddal büszkélkedhet. A család és a barátok etetéséhez-itatásához hűtőszekrény és jégkészítő is található a hajón, valamint márványpult egy kis mosogatóval, valamint rengeteg tároló rágcsálnivalók számára. A konyhát a hajó keménytetője fedi, amely egy kihúzható elektromos bimini-tetővel rendelkezik a hátsó részek árnyékolására.

Wayne Gretzky
A családbarát kialakítással kapcsolatban megemlítendő még a hajótest biztonságos, extra magas oldala, valamint a beszállást megkönnyítő oldalsó ajtó. Emellett az ívelt, rozsdamentes acélkeretes szélvédő védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen. A pilótafülke és az orr közötti átjáróban WC és mosdó is található.
A Steinway egy pár 8,2 literes, 430 lóerős Mercury 8,2 lóerős benzinmotorral van felszerelve, amelyekhez Bravo III külmotorok csatlakoznak joystick-vezérléssel. Kényelmesen éri el az 50 mérföld/órás végsebességet.
„A hajógyárban azt mondták, hogy gyorsan fog menni, de az igazat megvallva, engem ez nem nagyon érdekel” – mondja Gretzky. „Viszonylag gyors voltam, amikor korcsolyáztam, de manapság már lassan vezetem az autómat. Örülök, ha lassan hajózhatok. Bármikor előnyben részesítem a kényelmet a sebességhez képest.” Ez nagy kijelentés az NHL-nagymestertől, aki rekordot jelentő 894 góllal és 1963 assziszttal rendelkezik.

Wayne Gretzky
Bár Gretzkyék azt tervezik, hogy ezen a nyáron teljes mértékben kihasználják új hajójukat, időt szakítanak arra, hogy megmutassák azt az idei Coeur d’Alene-i Antik és Klasszikus Hajó Fesztiválon augusztus 13-án. „Ez egy hatalmas kiállítás, amelyre akár 40 000 ember is ellátogat – mondja Brown. “Gretzkyék nagylelkűségére utal, hogy megmutatják a hajójukat.”
Brown és csapata jelenleg egy második Steinway 340 HT cruiser befejezésén dolgozik sietve, hogy időben elkészüljön a Coeur d’Alene-i fesztiválra. Bár a legtöbb specifikáció megegyezik az eredetivel, a színei, az üléselrendezés és a szélvédő megkülönbözteti majd Gretzky másik hajójától. Az építő nem hajlandó megnevezni az első hajótest árát, de azt mondja, hogy a sorozat második hajójának ára 800 000 és 900 000 dollár között lesz.
„Már nagyon várjuk, hogy a tavon láthassuk a Gretzky családot a nyáron” – mondja Brown. „Nehéz lesz eltéveszteni a hajót – csak keressék a kanadai zászlót.”

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek