“Motorvonat”

Heqi Wang művész és a Jianning Su, Xinyi Ma és Kai Qiu alkotta tervezőcsapat azokra a karbantartókra gondolva alkották meg a koncepciót, akik a biztonságukat kockáztatva gondoskodnak arról, hogy a vonatok és metrók zavartalanul közlekedjenek, elkerülve a torlódásokat és késéseket.

A vasútra térdelve vizsgálják a síneket, hogy lássák, mi romolhat vagy mi romlott el, ami azt jelenti, hogy gyalog kell egyik helyről a másikra kerülniük. A szűk, üreges térben szétáradó párás vagy fagyos levegő tovább nehezíti a munkájukat.
A csapat tudomásul vette ezeket a lehetőségeket, és felhívta rá a figyelmet, hogy a globális vasutak gyors fejlődésével a vasúti karbantartás és a karbantartó munkások felelőssége exponenciálisan nő, ám a legtöbb vasúti karbantartó csak gyalogosan tud javítani, ami csökkenti a hatékonyságot és a biztonságot.

London International Creative Competition

Hogy megóvják a karbantartókat a veszélyektől és növelje a munkájuk hatékonyságát, előálltak a Railway Motorcycle gondolatával, egy kettős felhasználású jármű koncepciójával. Ez egy elektromos motorkerékpár, amelyet a karbantartó munkások a vasút és a sínek javításakor vagy karbantartásakor használhatnak, de akár a hétköznapi emberek is megvásárolhatnak, hogy az utakon közlekedjenek vele.

A kettős felhasználású motorkerékpár-koncepció jellemzői

A Railway Motorcycle mindkét oldalán szárnyak vannak, amelyek leeresztéskor rögzülnek a síneken. A tervezőcsapat úgy véli, hogy koncepciójuk gyorsan és stabilan tud haladni a síneken, mikor a vasúti karbantartó munkásokat a karbantartási területre szállítja. Az oldalsó szárnyak felemelésével a motorkerékpár az úton és más terepen is közlekedhet, így válik kettős felhasználású járművé. A csapat elképzelése szerint a motorkerékpár karosszériája alumínium-magnézium ötvözetből készülne, szúrásálló vákuum gumikészletekkel.

London International Creative Competition

A motorkerékpár állapotát a LED-kijelzős képernyő is mutatja, a kormányberendezés egy billenő kormányvezérlő kar, energiát pedig a belső akkumulátor biztosít. A járművet a hátsó kerék hajtja, az első kerék pedig egy speciális tolatószerkezetet használ. A szárnyait leeresztve a motorkerékpár stabilan halad a síneken, és készen áll a pályafenntartásra.

Futurisztikus motorkoncepció

A London International Creative Competition nem szakmai / használati termék kategóriájában nyertes Railway Motorcycle narancssárga és szürke színei hozzájárulnak, hogy a jármű kitűnjön a metróban szokásos félhomályból. Szárazföldön a dizájn futurisztikus hangulatot áraszt – miután a motoros felpattan a járműre, előre hajol, a lábát a pedálokra teszi, és megragadja a kormányt, úgy száguld keresztül a forgalmon, mintha egy akció- vagy sci-fi film főszereplője lenne.

London International Creative Competition

Az üreges gumik keréktárcsáktól és a motorhoz csatlakozó csövektől mentesek, és az óraszerkezetek megjelenését tükrözik. A nagysebességű motorkerékpár jelenleg csak egy koncepció, de a gyártás, a technológia és a kutatás fejlődésével az ilyen jellegű koncepció valóban legyárthatóvá válhat a jövőben.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek