Kőbánya alsó

A CCD építésziroda Banyan Tree Nanjing Garden Expo luxusszállodája Kínában, egy rég elhagyatott kőbánya területén, Tangshan hegyei közt található. Az egykor paradicsomi térség mára erodálódott és lepusztult területté vált. Az ide megálmodott, modern épületegyüttes, mely egyszerű vonalaival és bambusz elemeivel egy selyemhernyó bábra emlékezteti az embert igyekszik újraéleszteni és helyreállítani a térséget.


Mivel a projekt első számú célja a helyszín ökológiai helyreállítása volt, a CCD dekonstruálta és átalakította az elhagyatott mészkőbányák különböző elemeit, mint például a fény, kövek, erdő. Ily módon egy új titokzatos csodavilágot alkottak, amiben a szálloda épülete az újjászületést, egyfajta „halmazállapot-változást” szimbolizálva, bábként jelenik meg.

CCD
Az építészek az egész építési területet egy selyemhernyó bábhoz hasonlították, mely új életet táplál, és a „báb kiszakadása és az újjászületés” vitalitását és feszültségét minimalista, modern formanyelven fejezték ki. A térség az egyszerű vonalaknak és réteges szőtt bambuszelemeknek köszönhetően mintha visszatérne az emberi történelem legelejére, és mintha egy új életet táplálna az anyaként ölelő álomvilág földjén. Az ívelt forma lággyá és kerekdeddé varázsolja a környéket. Az átformált tér a metamorfózis és a csodák hangulatát érzékelteti. Kitárt karokra emlékeztet, ami a hovatartozás otthonos érzetét nyújtja, ahol kibontakozhat a képzelet.

CCD

A fény völgye

A CCD csapata szerint a dizájn nem csupán a formákról szól – ennél fontosabb, hogy az épület természetesen illeszkedjen a környezetébe. Ezért az építészek természetes anyagokat választottak, hogy kihangsúlyozzák a projekt fenntarthatóságát és az ökoszisztéma iránti tiszteletét.

CCDA lobbyban található „fény völgyét” a helyszín adottságait és a projekt szándékát szem előtt tartva alakították ki. A teret úgy ívelték, formázták, hogy természetes kanyonhoz hasonlítson – egy kalandos túrára invitálja a vendégeket, végig a hegyi ösvényen. A látogatók úgy érezhetik, mintha egy sziklán állnának a naplementében. A természetes árnyalatok és formák remekül illenek az elegáns térhez, melynek változatos szerkezete megannyi lehetőséget teremt annak felfedezésére.

CCD

Az erdő és a szentjánosbogarak völgye

A kínálatában minden étkezést lefedő étterem egy modern, költői tér, melyet a játékos fény-árnyék hatások és keringés jellemez, és részleteivel az érzéki tapasztalatokat fokozza. Egyszerű tér, mely szinte megkülönböztethetetlen a természettől. Ahogy a vendégek a zöldellő területen sétálnak, lenyűgöző világ tárul eléjük.

CCD
Ebből az „erdőből” a „szentjánosbogarak völgyébe” vezet az út. Ebben a titkos világban a kínai étterem kapuja a „gubóból való kitörést, az újjászületést” idézi, és egy újabb utazást ígér.

CCD

Ez nem csak a dizájn egységességét erősíti, hanem a vendégek élményeit is fokozza. Ahogy a körfolyosón bolyongnak, finom, kifinomult részleteket fedezhetnek fel. A teret szolid, mégis varázslatos ritmus jellemzi.

CCDCCD

A dizájn a Tangshan térségében lévő hegyek titokzatos erdei elemeit mutatja fel és alakítja át olyan paravánok sorává, melyek egyszerre választják el és kötik össze a tereket. A fekete és fehér, a lágyság és szilárdság, a szolid báj és érzékelhető energia, a finom szemcsék és durva textúrák tökéletes egyensúlyban állnak egymással.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek