Kocka a vízen

Jacopo Leoni újragondolta a szerény lakóhajót egy magas dizájnú, többtestű hajószemlén keresztül. Az olasz tervező, aki 2020-ban alapította meg névadó műhelyét, most mutatta be új, úszó ház-koncepcióját, amely az építészeti művészetet a hajózási mérnöki munkával ötvözi.


A találóan Cube Houseboat névre keresztelt, szögletes hajó a modernista mozgalom úttörő alkotásai és a svájci-francia építész és tervező, Le Corbusier munkássága ihlette. A tervezés alapja egy robusztus alumínium katamarán, enyhén ívelt és aszimmetrikus vízkiszorítású hajótesttel. A felépítmény, vagy ahogy Leoni nevezi, a “kockaház” alumínium és vörös színű erősített üveg keverékét mutatja be.
A lakóterek három fedélzeten oszlanak el. A felső fedélzeten található a tulajdonos lakosztálya személyes jacuzzival, valamint egy festői szabadtéri kormányállás és egy méretes, egyedi úszómedence. Néhány lépéssel lejjebb, a főfedélzet bőséges helyet kínál a szórakozáshoz mind a beltéren, mind a szabadban.
Még több lépcsőfokkal lejjebb, az alsó fedélzeten található az összes gépezet (tartályok, láncszekrények és hasonlók). A tat a vízi játékoknak és egyéb felszereléseknek kínál helyet, míg az orr a kikötésnek van szentelve. (A vendégek egy külső ajtón keresztül jutnak be az orrba, míg a legénység létrákon keresztül.)
Ami a teljesítményt illeti, a macska két hajócsavarral van felszerelve, amelyeket egy dízelmotor hajt meg egy hátrameneti sebességváltón keresztül. Leoni nem adott meg becsült hatótávolságot vagy végsebességet, de azt mondja, hogy “sima és hatékony utazásra” lehet számítani.
A Cube lakóhajó egyike annak a hat projektnek, amelyet a Leoni Design Workshop ezen a héten egy olaszországi kiállítás keretében mutat be. A csapat egy 10 méteres Smooth nevű limuzin tendert, egy 15 méteres Edge nevű üldözőhajót, és a pedig a Cube Houseboat nevű hajót is bemutatta, és még három további tervezetet fognak online bemutatni.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek