Kollektív emlékezet

A Delta nevű kifinomult kortárs éttermet a Kois Associated Architects tervezte. Ez a multiszenzoriális étterem a görögországi Athénban, az ország egyik legjelentősebb kulturális komplexumában, a Stavros Niarchos Foundation Cultural Centerben (SNFCC) található. A tervezőbrigád a Renzo Piano által tervezett kulturális központ esztétikai és művészeti világát követve azt a célt tűzte ki maga előtt, hogy felélénkítse a vendégek kollektív emlékezetét, és az eufória és otthonosság érzetét keltsék bennük belépésük pillanatában.


„Az étterem a görög sztenderdekhez mérten egy teljesen új megközelítést képvisel” – mondta egy korábbi interjúban Stelios Kois, az athéni stúdió alapítója.
Az étterem tervezői, a díjnyertes Kois Associated Architects az ország kulturális identitására utaló atmoszférákat teremtve fejezik ki a modern Görögország kulturális sokszínűségét.

Delta
Történelmi motívumok vagy tárgyak használata nélkül, archetipikus jellegzetességekre és narratívákra fókuszálva hangsúlyozzák ki a rejtélyes görög mitológia és identitás élményét. A teret az emberi arányok alapján újraértelmezve igyekeznek bensőséges hangulatot teremteni.

Delta
„Úgy láttuk, a programszerű tagolás bonyolult térbeli megoldások megvalósítására ad lehetőséget. Ahelyett, hogy részekre bontottuk volna a teret, hierarchikus elosztást végeztünk a különböző funkciók között, és szintkülönbségeket létrehozva egyfajta topológiai tájat alkottunk a térben. Az volt a célunk, hogy a látogató minden akadály nélkül, egyetlen szempillantással be tudja fogadni a mozgalmas teret. A fő kihívást az jelentette, hogy az építészet segítségével megvalósítsuk a program, a tér és a látvány demokratikus felosztását úgy, hogy közben a vendégek magánszféráját is tiszteletben tartsuk” – fejtette ki a csapat.

Delta
A projekt autenticitását és fenntarthatóságát a természetes alapanyagok fokozzák: a fa, fém és kő finom vizuális kapcsolatot teremtve, a görög építészeti modernizmus paradigmáira utalva köszönti a látogatókat. Az étterembe belépve nagyméretű kristályos márványdarabokból készült mozaikpadlón sétálhatunk. A tér központi eleme, az ikonikus, művészeti alkotásnak beillő bárpult – amelyet valóban két szobrász, Andreas Voukenas and Steven Petrides készítettek – máris stimulálja a vizuális és taktilis érzékeket. A pult egyenetlenül ívelő testét a folyamatos dinamizmus, a pompa és lágy belső fények jellemzik. Tovább barangolva egy áttetsző blokkba zárt tágas konyharészleget találunk, ahol a fény intenzitásának és hőmérsékletének váltakozása élénk mégis megnyugtató hangulatot áraszt.

Delta
„Az élmények felcserélhetősége nagyon fontos fogalom a számunkra. A programszerű tagolást különböző térrészletekben zajló élmények mozaikjaként képzeltük el.”
A projekt ötvözi a gasztronómiai élményt és a kortárs társadalmi rituálét. A Delta kulturális központként együttműködik a művészekkel, beépíti műveiket az étterem terébe, valamint oktatási programokat, workshopokat, borkóstolókat, és más programokat is szervez. „Az éttermet nemcsak társadalmi összejövetel és a szórakozás helyszínének tartjuk, hanem egy olyan demokratikus élményplatformnak, ahol mindenki azonos mértékben élvezheti az étkezés rituáléját.”

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek