Könyvek temploma

A Wutopia lab befejezte a sanghaji St. Nicolas Church felújítását, hogy létrehozzon egy könyvesboltot. A lírára specializálódik az új alkotás, mely 1000 verses kötetet ajánl különböző nyelveken. A “templom a templomban” koncepciót dramatikussá teszi a perforált acéllemezek fényjátéka, mely modern belső teret kölcsönöz és tükrözi a stúdió jellegét.

Az 1932-es ortodox templom az elmúlt években irodaként, gyárként és raktárépületként szolgált, majd magán rezidencia volt, mielőtt klub és étterem nyílt az épületben. Amikor a Wutopia Lab előállt a projekt ötletével, már leromlott állapotban volt a templom és teljesen fel kellett újítani, de megtartani a történelmi épület jellegét, a meglévő homlokzatot, szerkezetet és az alaprajzot.

“Templom a templomban”

A szabályozásoknak megfelelően tervezte meg a Wutopia Lab a modern belsőt a meglévő épület részeként, mely finoman tükrözi a templom eredeti részleteit. Miután lecsiszolták és letisztították az eredeti anyagokat és részeket, beleértve az oszlopokat, a virágmintákat, falakat és a padlót, új életre keltek.

“Templom a templomban”

“Hiszek benne, hogy a könyvesbolt egy áldott helye Sanghajnak. Független spiritualitás jellemzi és nem kellene az eredeti templom hite szerint bekategorizálni. Tekintettel arra, hogy a kupolát nem tudtuk átalakítani, egy könyvespolcot használtam az új szerkezet létrehozására, mint templomot építettünk a régi templom épületébe. Ott született meg a modern ember szentélye, ahol a régi hit szentélye volt” – nyilatkozta a Wutopia Lab.

“Templom a templomban”

Az acél könyvesbolthoz 45 tonnányi acélt használtak fel és 30 munkás építette 80 napig. A munkásoknak először 5mm-es acél lemezekből a rajzok szerint kellett kialakítani 128 állványcsövet, 640 nagy acéllemezt és 2921 kisebb acéllemezt a 23 réteg keresztrúdhoz. Miután előzetesen összeszerelték őket odakint, a darabokat bevitték és összehegesztették. Végül a 388m2-es és 9.9m-es könyvesboltot módszeresen kialakították, mindössze 50cm-t hagyva az eredeti faltól.

“Templom a templomban”

Az ezüst könyvesbolton belül az erkélyt arany pulpitussá alakították. Itt lehet látni, hogy hogyan kapcsolódik az acél könyvesbolt a régi templommal érintkezés nélkül. A falon lévő fényfüzéreknek köszönhetően az olvasók visszakereshetik a templom eredeti vonalait és láthatják az új részeket is. A templom keleti és nyugati részét kávézóvá alakították. Az ezüst színű, fém könyvesbolttal kontrasztosan a csokoládé színe melegséget és barátságos légkört biztosít a kávézónak.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek