Kortárs Cadillac

Az autók fémvászonként való felhasználása a művészek számára nem újdonság. Egy 1932-es Ford Highboytól kezdve a Von Dutch csíkos csíkokkal ellátott Ford Highboyon át a BMW több millió dolláros művészautóiig és John Chamberlain zúzott autószobraiig, bőséges mozgástér áll rendelkezésre a kreatív kifejezésre, legyen az bármilyen szerény vagy grandiózus. És amikor a „képzőművészet” és az autók világa egybeesik, gyakran varázslatos dolgok történnek.


A Heritage Auctions Modern és Kortárs Művészeti Szignatúra aukcióján Kenny Scharf művész ilyen autós alkímiát mutat be. Az 1958-ban a kaliforniai Hollywoodban született Scharf a hetvenes évek végén New Yorkban kezdte pályafutását, és a következő évtizedben komoly elismerést szerzett Keith Haring, Basquiat és más, azóta a modern művészet ikonjaivá vált művészek körében.


Scharfról az utcai művészet játékos, spray-flakonos bohóckodásai jutnak eszünkbe, de az úgynevezett Lowbrow-iskolának, amelynek Scharf az egyik legkiválóbb képviselője, van egy kifinomultabb aspektusa is. A nyugati parti popkultúra esztétikai érzékenysége gyakran dominál, és a ma már Los Angelesben élő művész az Astro Cumulo Uber Express című művével kihúzta a gyufát. A 2005-ben megrendelt és 2006-ban az Art Basel Miami kiállításon debütált 1960-as Cadillac Coupe De Ville elég nagy feltűnést keltett, különösen annak fényében, hogy egy gigantikus méretű, farokszárnyakat viselő szárazföldi jachtról van szó, amelyet csak az 1959-es elődje múlott felül, és azóta biztosan soha.


A Cadillac volt „a világ színvonala” a tiki-torchok és fondü partik futurisztikus, űrhódító korszakában, mielőtt Warhol cinikus gúnyos mosolya kissé sötétté változtatta a művészeti mozgalmat az Electric Chair sorozatával és a kommunista diktátorok portréival. Scharf Astro Cumulo Uber Express című műve minden, csak nem sötét; sokkal inkább az örömnek egy olyan felszabadult kifejezése, amelyet csak a farokszárnyak és a rongyrózsák tudnak kifejezni.


A művész körülbelül egy hónapig fésülte át az ilyen ócskaságboltokat, hogy olyan tárgyakat keressen, amelyekkel átalakíthatta a Caddy-t. Olyan darabokat tulajdonított el, mint a rózsaszín műanyag húsvéti szigetfejek és egy zöld dinoszaurusz, amelyek a motorháztető díszei, valamint egy tetőre szerelt tiara, amely királyi külsőt kölcsönöz a Caddy-nek. A tágas belső teret kagylók és akciófigurák díszítik, a csomagtartóban pedig egy lemezjátszó és egy diszkógömb található. Scharf sok szempontból mintha azokat a repülő autókat idézte volna fel, amelyekről az Eisenhower-korszak gyermekei képregényekben olvastak, és amelyekről az iskolában beszélgettek.


A Heritage Auctions szerint a Cadillac „újszerű állapotban van, mindössze 8745 km-es kilométerórával, amit a vevőnek és műkincsvédőjének – vagy talán szerelőjének – kell megerősítenie. Az biztos, hogy a Cadillac 390 ci V8-as motorja – amelyhez automata sebességváltó társul – a flancos kétajtós Coupe De Ville-t egy hosszú lábú cirkálóvá teszi, amely méltóságteljesen elkíséri a szomjas, 5,8 méter hosszú szörnyeteget a helyi Dairy Queenbe, a minigolfpályára vagy akár a legpazarabb múzeumi gálára.


Ha azonban a sikeres licitáló hosszabb kalandot tervez, akkor tanácsos lenne feltölteni a 80 literes tankot mielőtt útnak indul. Bármi legyen is az úti cél, Scharf Astro Cumulo Uber Expressze minden bizonnyal a műkedvelők és az autórajongók figyelmét egyaránt felkelti majd, és 600 000 dollárra becsülték a felső határát.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek