Tengermentés

A világ legnagyobb óceán-helyreállítási projektjének tekinthető „Dubai Reefs” egy új mega-méretű projekt, amelyet a Net-Zero fejlesztő URB fog megvalósítani az emirátusi városban. Ez a fenntartható, tengeri kutatást, regenerációt és ökoturizmust szolgáló úszó közösség több mint 30 000 munkahelyet teremt majd a zöld gazdaságban; lakó-, vendéglátó-, kiskereskedelmi, oktatási és kutatási létesítményeket foglal magában.

„A projekt középpontjában a tengeri intézet áll majd, amely Dubaj tengeri és part menti környezetének fokozottabb védelmén dolgozik. Célja, hogy felgyorsítsa a város tengertudományi és természetvédelmi kapacitását, miközben megépíti a legváltozatosabb, 200 négyzetkilométeres mesterséges zátonyt. Célja továbbá, hogy több mint 1 milliárd korallnak és 100 millió mangrovefának adjon otthont” – írja az URB.


A kutatáson és a természetvédelmen túl a „Dubai Reefs” egyedülálló tengeri ökoturisztikai élményeket kínál majd különböző úszó öko-házakkal, amelyek mindegyike 100%-ban megújuló energiával működik, többféle napenergiából és vízenergiából.

Ezek közé tartoznak a hullámfarmok is, amelyek további tiszta energiát fognak termelni Dubaj növekvő lakossága számára. Az URB (bővebben itt) továbbá bemutatja a regeneratív óceáni gazdálkodást, a projekt másik kulcsfontosságú elemét, amely éghajlatbarát élelmiszer-termelési technikaként ölt testet.


Baharash Bagherian, az URB vezérigazgatója kiemeli a projekt jelentőségét Dubaj és a tengerszint-emelkedés által veszélyeztetett tengerparti városok számára. „Városaink egészsége szorosan összefügg óceánjaink egészségével. Az óceán a mindent irányító élet forrása. Mivel bolygónkon minden mindennel összefügg, az egészséges óceán egészséges várost jelent.

Óceánunk teljesen más lesz az évszázad végére, ha ma nem teszünk lépéseket. Vállalkozói szellemre van szükségünk a tengerparti városok tervezésében és az óceánhoz kapcsolódó infrastruktúra típusaiban, valamint a fejlesztésekben. Innovatív tengerparti városként Dubaj van a legjobb helyzetben ahhoz, hogy egy ilyen átalakulás élére álljon. A Dubai Reefs célja, hogy az ökoturizmus és a tengerkutatás egyedülálló, rugalmas célpontjának megteremtésén túlmenően az óceáni életmód mintájává váljon, miközben enyhíti az éghajlatváltozás hatásait”.


Végső soron a „Dubai Reefs” célja, hogy méretén és átalakító programjain keresztül a várost egy olyan ökológiai célponttá alakítsa át, ahol az óceán és a városi táj egyensúlyban él.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek