“Kultúrsiló”

Az északi művészet új múzeuma nyílt meg a nagyközönség előtt a dél-norvégiai Kristiansandban. A Kunstsilo, egy hatalmas, háromszintes, 8500 négyzetméteres épület az Odderøya-félsziget vízpartján emelkedik ki, és első alkalommal integrálja a Dél-Norvégiai Művészeti Múzeumot és a tekintélyes Tangen-gyűjteményt az északi művészetből, így ez a legnagyobb ilyen jellegű épület a régióban. A Mestres Wåge Arquitectes, a BAX és a Mendoza Partida vállalta ezt a kiterjedt örökségvédelmi projektet, amely az Arne Korsmo és Sverre Aasland építészek által 1935-ben tervezett funkcionalista gabonasilót kulturális helyszínné alakítja át.

A régió tengerpartjára panorámás kilátást nyújtó Kunstsilo múzeum három művészeti gyűjteményt és digitális művészeti élményeket mutat be, és számos nemzetközi vándorkiállításnak ad otthont. Az épület középpontjában továbbra is a még látható 30 gabonasiló áll, amelyek központi navigációs pontként szolgálnak a látogató számára, hatalmas előcsarnokot és az egész épületben természetes fényhez való hozzáférést biztosítva. A múzeum tetején a Mestres Wåge Arquitectes, a BAX és a Mendoza Partida csapatai egy új, üveggel fedett bárt és rendezvénytereket adnak hozzá, amelyek kilátást nyújtanak a szigetvilágra.

A Kunstsilo „Az északi szenvedélyek” című, kizárólag a Tangen-gyűjtemény északi művészetéből válogatott nyitókiállítását (2024 őszén zárul) olyan irodalmi óriások konceptuális témái ihlették, mint Thomas Hardy és Virginia Woolf. A 25 jellegzetes hangulatokkal és pasztellszínekkel díszített teremben kibontakozó kiállítás több, mint 600, 1910 és 1990 között készült alkotást tartalmaz, hangsúlyozva a modern északi művészet sokoldalú perspektíváját és a gyorsan változó 20. század életének tükröződését.

A Kunstsilo emellett nemzetközi vándorkiállítások dinamikus programját kínálja, kezdve a „Playing with Fire: Edmund de Waal and Axel Salto” (2024. szeptember 26. – 2025. március 2.) című kiállítással, amely az angol művész, Edmund de Waal, a Kunstsilo és a dán CLAY Kerámiaművészeti Múzeum nemzetközi együttműködése. Ezt követi Norvégia vezető fotóművészének, Mette Tronvollnak az egyéni kiállítása (2025. január).

A múzeum elkötelezett az új technológiák bemutatása mellett is, beleértve az „S-Lab” elnevezésű ambiciózus digitális művészeti élményt, egy interaktív és magával ragadó környezetet, amely a Kunstsilo gyűjteményéből származó műveket mutatja be, és minden látogató számára életre kelti az egyes műalkotásokat.

A megnyitóra a házon belüli innovációs részleg kifejlesztette Reidar Aulie norvég művész „Tivoli” (1935) című festményének interaktív változatát. A digitális élmény mozog és interakcióba lép, így a 2D-s műalkotás gazdag 3D-s tartalmi élménnyé válik.

Emellett a családi közönségnek szánt „Passions of the North” (Észak szenvedélyei) című kiállításhoz egy kiterjesztett valósággal kiegészített túrát is kifejlesztettek.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek