“A gyík farka”

A kaliforniai Lost Hills keleti szélén, a Paso Robles autópályán átívelő Wonder Bridge az amerikai SPF:architects iroda által jegyzett kanyargós gyalogosszerkezetként emelkedik ki.

Az idén elkészült projekt északon összeköti a Lost Hills parkot, délen pedig egy óvodát és egy College Prep Akadémiát. A forgalmas autópálya által kettévágott, egyetlen ellenőrzött kereszteződéssel rendelkező Lost Hills falucska a Wonder Bridge építése előtt lényegében kettészakadt.

Az autópálya, amelyen nagy teherautók közlekedtek, jelentős akadályt jelentett a gyalogosok számára, akik biztonságosan akartak átkelni. Ennek fényében az építészek egy közvetlenül a parkkal szomszédos helyen mutatják be tervüket.

Kezdettől fogva fontos volt, hogy az SPF:architects által tervezett Wonder Bridge ne csak összekösse Lost Hills északi és déli felét, hanem mint az egyébként sík táj jelentős infrastrukturális eleme, kapuként is álljon az összeírás által tervezett területre. Az építészet formáját a gyík farkának görbülete és a kavargó víz áramlása ihlette. Az így kialakított spirális zöld forma szelíd átmenetet és könnyű ADA hozzáférést biztosít a síkból az úttest felett előírt magasságba.

Maga a Wonder Bridge fesztávolsága egy nagyon tipikus 54 méter hosszú helyben öntött betonszerkezet, amelyet kissé módosítottak, hogy befogadja az élénkzöld korlát/kerítés armatúrát, amely a híd alján lévő, a szabályzat által előírt korlátból íves idommá alakul át; a szerkezet közepén egy szív alakban csúcsosodik ki, amely a közösséget és a jótevőt szimbolizálja.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek