Luxus kaméleon

Az olaszországi Comói-tó fénye percről percre változik, tetszés szerint változtatja árnyalatát és intenzitását. A Concorso d’Eleganza Villa d’Este kiállításon a szeszélyes tavaszi napsütésben a most bemutatott Rolls-Royce Boat Tail kaméleonként reagál a változó körülményekre, és figyelmeztetés nélkül változik a világos homokból ragyogó aranyszínűvé.

A három Rolls-Royce Boat Tail példány közül a második megrendelése sosem lenne összetéveszthető az alázatosság aktusával, de nem véletlen, hogy a 5,8 méter hosszú al fresco négyülésesnek sikerül inkább tükröznie a környezetét, mintsem ráerőltetnie magát.

Rolls-Royce Boat Tail

„Ez a bizonyos ügyfél azt a vágyat közvetítette felénk, hogy tükröt állítsunk a különböző környezeteknek, amelyekben az autót használni fogják” – árulja el Alex Innes, a Rolls-Royce Coachbuild Design főnöke – „és némi hitelességgel mondhatom, hogy alig néhány hete még az Egyesült Királyságban tekintettük meg az autót az ügyféllel, és a tónusok fehérek és egyszerűek voltak. Itt valahogy úgy alakult át, hogy a körülötte lévő táj terrakotta színét tükrözi, és ezzel átalakul a személyisége.”

Rolls-Royce Boat Tail
Örülünk, hogy nem kell a szemünket ellenőrizni amilyen látványt nyújt a Boat Tail, még a világ egyik legexkluzívabb csarnokának felbecsülhetetlen értékű autós szemet gyönyörködtető látványosságai között is. A 20. század eleji versenyjachtok által inspirált Boat Tail a pletykák szerint 30 millió dollár körüli összegbe került a három megrendelőnek. Egy gyöngyipari mágnás ivadék megbízásából, akit a Rolls-Royce leírása szerint „sokat utazott, nemzetközi műveltségű és kozmopolita ízlésű és befolyású”, ez a Boat Tail a „klasszikus és modern autók jelentős gyűjteményének kiegészítője lesz, amelyet egy külön erre a célra létrehozott magánmúzeumban helyeztek el.”

Rolls-Royce Boat Tail
A Boat Tail felforgatja a jellegzetes Pantheon hűtőrácsot az impozáns embléma váratlan csavarásával. Egy tömör alumíniumtömbből kiindulva a fémet megmunkálták, és matt konyakszínűre festették, így csak a polírozott lamellák látszanak ki. Ez az első alkalom, hogy a Rolls-Royce hagyományos hűtőrácsát nem egy csúcsos fémszerkezettel koronázzák meg, és a hatás elvonja a tekintetet a rózsaarany Spirit of Ecstasy motorháztető-díszítés és a vékony fényszórók mellett a motorháztető kiterjedt hosszára. Az ív folytatódik az utastérben, mielőtt a faroknál elvékonyodik, amelyet királyi diófa furnér borít, egy tengerészeti ihletésű darab, amelyet rózsaaranyozott tűcsíkok tarkítanak, amelyeket szaténfényezéssel enyhén tompítottak.

Rolls-Royce Boat Tail
Az ellenállás csúcsa a pillangópaneleken túl található, amelyek kettéosztva két ékszerdoboz-szerű megjelenítést tesznek lehetővé: balra az italos kellékeket, jobbra pedig a tányér- és ezüstkészleteket. Az úgynevezett Hosting Suite egy motoros művelet révén mutatkozik be, furnérral borított asztalok, amelyek kifordulnak, hogy szabadtéri piknikek helyszínéül szolgáljanak. A csúcsot a szó szoros értelmében egy napernyő teszi teljessé, amely a két vitrin között húzódik ki. A napernyőszerkezet működtetéséhez több számítógépet és motort használ, és zárt állapotban a Rolls-Royce aerodinamikai teszteket végzett rajta, akár 250 km/h sebességgel.

Rolls-Royce Boat Tail
Bár a Boat Tail masszív méretarányai közé tartoznak a kézzel formázott karosszériaelemek, amelyek a goodwoodi gyártó által valaha gyártott legnagyobbak, a részletek azok, amelyek még inkább megkülönböztetik ezeket a megrendeléseket a sorozatgyártású paripáktól. A kerekeket például először rózsaaranyba borítják, majd lefestik és lézerrel maratják, hogy láthatóvá váljon az alatta lévő színárnyalat, ami a márka számára az első ilyen eljárás.

Rolls-Royce Boat Tail

A Christofle kristályszárakat rózsaaranyból készítik, és az evőeszközök ugyanezeket az akcentusokat tartalmazzák a fogantyúk mentén elhelyezett finom „BOAT TAIL” feliratokkal. És a személyre szabás valóban egyedi aktusaként a műszereket és a tulajdonos személyes óráját a saját gyűjteményéből származó gyöngyházbetétekkel díszítik.

Rolls-Royce Boat Tail
A korlátlan választás szabadsága könnyen az abszurditás, vagy ami még rosszabb, a közönségesség birodalmába taszíthat egy testre szabott alkotást. A Villa d’Estében bemutatott Boat Tail azonban olyan finom árnyalatokkal készült, hogy a környezetéhez alkalmazkodva átalakul, és sikerül a legmegdöbbentőbb tulajdonságává tenni a visszafogott eleganciát – ritka csemege egy olyan világban, ahol oly gyakran a zaj és a harsányságé az utolsó szó.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek