Madárfészek

Robin Falck tervező a szíve mélyén ma is egy kézműves, aki különböző szerszámokkal a kezében kísérletezik a műtermében. Mindössze 18 évesen kezdte el építeni a a Nido faházat a finnországi Sipoo városában.

Körülbelül két hétbe telt, amíg elkészült a szerkezet, és még egy hétbe, amíg ablakokkal és ajtóval is felszerelte. Az eredmény egy hangulatos, 9 négyzetméteres menedékhely lett, minimalista és egyszerű elemekkel, amelyek hozzájárulnak, hogy igazán élvezetes legyen a szabadban való időtöltést.

Robin Falck
Hogy lehet minél élhetőbbé tenni egy 9 négyzetméteres elvonulóhelyet?
Európa ezen részén a 11,9 négyzetméter alatti építményekhez nem szükséges építési engedély. Falck személyes kihívásként tűzte ki maga elé a pici Nido faház megépítését. „Volt valamilyen határ, valamilyen szabály, amitől eltérhettem. Aztán csak megpróbáltam kihozni a maximumon ebből a 9 négyzetméterből” – meséli.

Robin Falck
„Az ablakok szögük és méretük miatt rengeteg természetes fényt engednek a belső térbe; éjszaka még a csillagokban is gyönyörködhetsz. Szerettem volna befogadni a gyönyörű környezetet. Az első emeleten van egy társalgó rész mikrokonyhával. A második emeleti tetőtér alvásra és tárolásra használható.”

Robin Falck
Építkezés a környezet tiszteletben tartásával, helyi alapanyagokból
Falck helyi és újrahasznosított anyagokat használt, amelyeket kézzel hordott a helyszínre, hogy ne zavarja a környezetet. Végül a Nido faház olyan kis földterületen is elér, hogy szinte úgy tűnik, mintha csak kinőtt volna a földből, akár a környező fák. A projekt körülbelül 10 500 dollárba került.
Ami a nevet illeti, Falck a Nido mellett döntött, ami olaszul madárfészket jelent – ez valóban illik az erdőben megbújó aprócska házhoz.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek