Malom dizájn

A „Dock Mill” malom egy nemzetközi építészeti cég, az Urban Agency projektje, amely a fában rejlő elképesztő lehetőségekből merít ihletet. A javaslat egy régi ipari malom függőleges kiterjesztését vízionálja Dublin dokkjai között – az ír főváros egy növekvő térségében – méghozzá azért, hogy az irodai és lakóterek kombinálásával teremtsen valami izgalmasan eredetit.


A számtalan előnyös tulajdonságát figyelembe véve, amelyekkel a hagyományos építőanyagokhoz képest rendelkezik, az Urban Agency úgy döntött, hogy fenntartható forrásból származó faanyagot használ a projekt kivitelezéséhez. A fa azon túl, hogy kisebb súlyú, megkönnyíti a szállítás folyamatát, illetve csökkenti az épület szén-dioxid lábnyomát, még a telephelyen kívüli előgyártást is lehetővé teszi. Mindezeken túl könnyedsége és kisebb szakítószilárdsága miatt tökéletes megoldás a történelmi malom kiterjesztésére, ezzel is példázva az adott nemzet építészeti örökségét, valamint az ebben rejlő újrafelhasználási és megőrzési lehetőségeket, valamint egyidejűleg kiszolgálva azt az igényt is, hogy a felfelé terjeszkedés gyakorlatát népszerűsítse.

Dock Mill
Azon túl, hogy ez a kezdeményezés egy környezetbarát építkezés felé vezető irányt is kijelöli, a faanyag a Dokk Malom projekt mögötti koncepcióként is szolgál. Akárcsak egy valódi fa, a tervezett toldás is a malom meglévő szerkezetébe süllyeszti gyökereit, míg a gerendázat szerkezete felfelé terjeszkedik, a faágakat imitáló szarufák hálózatában. A jelenlegi meghosszabbítás alakja ugyancsak utal a malom háromszög alakú oromzatának sziluettjére is.

Dock Mill
A program magában foglalja az új fatoronyban helyet kapó irodahelyiségek és a meglévő malom privát szférájában megbúvó lakások kivitelezését is. A tervezés figyelembe veszi a modern kor életmódjának rugalmas jellegét azáltal, hogy többfunkciós tereket hoz „tető alá”, miközben a jövőbeni változó funkciókhoz kapcsolódóan is fenntartja alkalmazkodóképességét. A legfelső emeleten pedig télikertet terveznek kialakítani.

Dock Mill
A gerendázott toldásban, ahol az irodákat tervezik, a homlokzatot dupla üvegrétegbe öltöztetik, így a természetes fény lenyűgözően elárasztja a belső tereket, mindeközben büszkén megjelenítve az épület fa szerkezetét.

Dock MillBelül a látható fa elemek megőrzik a természetes anyag melegét, textúráját és illatát, olyan környezetet teremtve, amelyet a japán „Shinrin-Yoku” inspirált, amelynek a jelentése „Erdei Fürdő”. Ebből fakadóan ez az építészeti megközelítés profitál a fa természetes nedvességtartalmából, amely fenntartja az egészséges levegőminőséget, lélegzőbbé téve az egész épületet komplexumot.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek