Másvilág a levegőben

Ha van egy trend, amely az elmúlt néhány évben rendkívül népszerűvé vált a lakóházak, a tengeri és a légi járművek tervezésében, akkor az a kültér a beltérbe való behozásának a koncepciója. Nagyobb ablakok, integrált köztes terek és természetes érzetet keltő színek, anyagok jellemzik az esztétikát. A Washingtoni Bothellben működő Greenpoint Technologies extrém módon közelítette meg ezt a mozgalmat a Boeing Business Jet Max 8 számára készített koncepciójával.


A Retreat egy luxus gyógyfürdő hangulatának visszaadására törekszik. Nemcsak a vásárlók, hanem a díjazó bizottságok figyelmét is felkeltett: a koncepció bekerült a Society of British & International Design Awards döntőjébe, és nemrégiben elnyerte a Nemzetközi Yacht & Aviation díjat.

 Greenpoint Technologies
„A Retreat egy eredeti Greenpoint Design enteriőr, és ez a díj az egész csapat óriási tehetségéről árulkodik” – mondta Annika Svore Wicklund, a Greenpoint tervezési igazgatója. „Egy időtálló, elegáns, progresszív technológiákkal és fényűzően felszerelt, világszínvonalú gyógyfürdők által inspirált belső teret valósítottunk meg együtt.”
A Greenpoint úgy érte el a kívánt hatást, hogy a légi utasok által elvárt csúcstechnológiás kényelmi berendezéseket az áramló dizájnba illeszkedő, egyedi szekrényekbe rejtette. A kemény, fényes, íves profilú berendezési tárgyak és felületek, valamint a podszerű forgószékek űrkorszaki érzést keltenek, viszont minden más a térben a természetesség és a kikapcsolódás érzetét erősíti.
A külső falakat organikus LED-monitorok borítják, amelyek a célállomásról készült videókat vagy a repülőgép külsejére szerelt nagyfelbontású kamerák által felvett képeket vetítik. Az egyedi panelekből álló mennyezetet magasfényű fémbevonattal látták el, így egy áramló folyóra emlékeztet.

 Greenpoint Technologies
Máshol a biofília – az élő növények és belső megvilágítású terráriumok – földes illatokat és zöld színfoltokat hoz a térbe, miközben tompítja az éleket és melegségesebbé teszi a hangulatot.
A tervezőcsapat fenntartható tölgyfát, finom tapintású bársonyokat és fodros kiegészítőket tervezett. Az organikus zöld növényzet és a lágy LED-világítás jóvoltából frissítővé válik a légkör.
A BBJ Max 8-nek 470 csomós utazósebessége és 6555 mérföldes hatótávolsága van. Emellett 1025 négyzetlábnyi belső térrel rendelkezik. Az elrendezést egy nagyméretű kabin, két fürdő és két nagy ülőhelyiség jellemzi, a helyek száma pedig nyolctól 18-ig terjedhet. Ilyen belső térrel az ára valószínűleg meghaladja a 100 millió dollárt.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek