Modern életstílus

Megújult a Yaris Cross, a Toyota kategóriaelső kompakt SUV modellje nagyobb teljesítményt és technológiai tudást kapott, még stílusosabb formában. A május közepén tartott sajtó eseményen, nem is arra voltam kíváncsi mennyi és milyen apró részleteken módosítottak a japán gyár mérnökei, hanem hogy mitől ennyire népszerű ez a modell. Ha az előbb azt írtam népszerű, akkor nem túloztam, mert a legfrissebb adatok szerint, az immár két különböző teljesítményű környezetbarát öntöltő hibrid elektromos hajtással elérhető, mesterséges intelligencia alapú high tech biztonsági és vezetéstámogató/vezetésoptimalizáló rendszerekkel teletűzdelt Toyota Yaris Cross magabiztosan vezeti az európai kisméretű SUV eladásokat, és ez a kategória számít messze a legnépszerűbbnek a kontinensen.

Az, hogy 2024-ben a Toyota megújította a népszerű Yaris Cross modellt, hogy még inkább megfeleljen az ügyfelek elvárásainak és a piaci trendeknek nem volt annyira meglepő, de hogy ennyire gyorsan, ilyen népszerűséget szerez magának, azért ez megsüvegelendő. A valódi slágermodell Yaris Cross ugyanakkor nem csupán ezzel írt történelmet. Az európai ’Év Autója’ címet két alkalommal, 2000-ben és 2021-ben elhódító, 2020-ban pedig az ADAC által az ’elmúlt 20 év legmegbízhatóbb autójának’ címével kitüntetett Toyota Yaris alapjaira épülő Yaris Cross 2022-ben elhozta a World Urban Car címet, 2023-ban pedig csúcsra ért, és a Yarist is megelőzve, több, mint 200.000 darabos értékesítéssel átvette Európa kedvenc Toyotájának címét. Az idei évre, 2024-re a Toyota Yaris Cross immáron nem csupán a ’házon belüli’ versenyben tarol, de Európa legnagyobb újautó szegmensét is kétvállra fektette, pedig a modellfrissített változat első példányainak kiszállítása még csak most kezdődött.

Nyilván ezekben közrejátszik, hogy immáron kizárólag a világ legfejlettebb, ötödik generációs környezetbarát öntöltő hibrid elektromos hajtásával érhető el az autó, amelyből létezik egy kisebb, 115 és egy nagyobb, 130 lóerős kivitel is. A szegmensben egyedülálló, új szintet képviselnek emellett a Toyota Smart Connect multimédia és konnektivitási lehetőségek, a Toyota T-Mate és Toyota Safety Sense vezetéstámogató és aktív biztonsági rendszerek, valamint a minden korábbinál nagyobb hatékonyságot (és alacsonyabb fogyasztást/emisszót) lehetővé tévő olyan mesterséges intelligencia alapú funkciók, mint a Predictive Efficient Drive, Predictive Deceleration Support és a Predictive State of Charge Control.

A Yaris Cross hűvös, modern stílusa a bevezetés óta nagy visszhangot kelt az ügyfelek körében, mivel egy városi utcákra termett kompakt és jól manőverezhető autó képében képes megragadni a SUV modellek jellegzetes kiállását és karakterét. Vizuális vonzerejét a kínálat új csúcsmodellje, a Premiere Edition fokozza tovább, ezt exkluzív, új, kéttónusú barnás-zöld fényezéssel és exkluzív, új, 18” sötétszürke/csiszolt hatású, öt küllős könnyűfém keréktárcsákkal kínálják, amelyek fokozzák a dinamikus, robusztus megjelenést. Belül a zöld karosszériaszínhez illeszkednek a kárpitok öltései és a műszerfalon és az ajtókon található díszítések. A barnás-zöld mellett a platina gyöngyfehér és a palladium ezüst kéttónusú fényezések, valamint a boróka kék is elérhetők. A belső üléskárpitozás is új mintázattal frissült, és minden felszereltségi szinten puha alsó műszerfal-borítást kapott az autó.

Az exkluzív Urban Khaki fényezésű új Yaris Cross Premiere Edition csúcsfelszereltséggel készül, hogy még stílusosabb megjelenést biztosítson az autónak, és kiemelje azt a tömegből, de bevallom őszintén, hogy nekem biztosan nem ebben a színben kellene. Ha autó tesztet írnék, akkor most sorolhatnám a technikai paramétereket, meg áradozhatnék a vezetési élményt támogató kütyük és funkciók tömkelegéről, meg a motortérben végzett módosításokról, hogy a menetzajt csökkentsék a kabinban, de szerencsére nem kell ezzel foglalkoznuk. Azért nem, mert ebben az autóban nem ez a lényeg, hanem hogy trendi. Ha fázol, akkor elég annyit mondanod, hogy „Szia Toyota, fázom”, és a rendszer automatikusan megemeli a klíma hőmérséklet beállítását. A digitális kulccsal a jármű zárható, nyitható és indítható – anélkül, hogy a telefont elő kellene venni a felhasználó táskájából vagy zsebéből. A Toyota arra törekedett, hogy a Yaris jelenlegi generációját a világ legbiztonságosabb kisautójává tegye, és olyan aktív és passzív biztonsági rendszerek és funkciók sokaságával szerelte fel, amelyek gyakran feláras opciók, vagy egyszerűen nem állnak rendelkezésre más B-SUV modellekben. És igazán ebben rejlik a titok, ami a népszerűségét illeti.

Jól kinéző, fiatalos városi kompakt autó a nagytestvérek minden biztonságos funkciójával, amit a Toyota marketingesei profin kihasználnak. Ha megnézem a Los Pepes stúdió munkáját a limitált számú egyedivé dekorált autón, vagy Jannis Maus kite szörföző teljesítményét, aki a párizsi olimpián már ebben a debütáló sportágban áll rajthoz a márka nagyköveteként, azt kell mondanom, hogy ötös. Zseniális együttműködéseket kötnek jelen korunk művészeivel, sportolóival, akik valós időben, őszinte reakciókat adva reagálnak a környezetükre, és teljesítményükkel méltóak akarnak lenni a minőségi japán márka nevéhez, amivel igazán népszerűvé teszik ezt az autót, és nem csak a fiatalok körében.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek