“Natúr villa”

A svéd Naturvillan cég olyan otthonokat készít, amelyek célja a minimális környezeti lábnyom, megbízható energiatakarékos megoldásokkal, ökológiai anyagokkal, klímavédő burkolatokkal, automatikus öntözőrendszerrel és ökociklus-rendszerekkel felszerelve, amelyek a szennyvízből származó tápanyagokat a házon belüli kerti növényeknek adják vissza. A négy különböző típust kínáló cég jelenleg az Atri nevű, a földön stabilan álló, az ég felé nyúló, egyedülálló épületet forgalmazza.

Naturvillan

Az Atri egy klímaberendezéssel ellátott, A-keretes üvegházi villa, amely saját fűtési, áram-, víz- és tápanyag-visszanyerő rendszerrel rendelkezik, teljesen a hálózaton kívül. A Naturvillan olyan magasan tervezett rendszereket és alkatrészeket tartalmaz, amelyeket a természetben lévő házakban eltöltött évek munkája és élete során fejlesztettek ki. A Vänern-tó partján található házból kilométeres kilátás nyílik a tóra, és egy természetes telken gyönyörű sziklapadokkal rendelkezik.

Naturvillan

A természeti villa tervezési nyelvezete a tűlevelűek kúpos, hegyes, háromszög alakú csúcsainak követésén alapult. A forma közelről nagyon erős vizuális építészetet eredményez, amely közvetlenül a hegyre támaszkodva nagyon stabil alapot ad. A ház aztán a magassággal csökken, ahol a ház beleolvad a fák koronái közé, és harmonizál a tájjal, ami távolról természetesen elképzelhető szerény benyomást kelt.

Naturvillan

A háznak egy folytonos tengelye van, ahol már a bejáratnál át lehet látni az egész házat. A levegő és a fény több irányból is bejut. A ház belsejében az építészet jól átgondolt a házak, üvegházak, a természet, a kilátás, az együttlét és a privát szobák szoros kölcsönhatása érdekében.

Naturvillan

Az Atri úgy épült, hogy teljesen hálózaton kívül üzemeltethető legyen. Nyáron a napelemek áramot szolgáltatnak az akkumulátornak, amely a házat hajtja és meleg vizet melegít.

Naturvillan

Télen egy fatüzelésű konyhai serpenyő biztosítja a meleget és a meleg vizet, a főzéshez pedig egy főzőlap és egy sütő áll rendelkezésre. A lakástulajdonosnak nyomon kell követnie, hogy a tulajdonos életmódjához képest mennyi energia van az akkumulátorokban. Ha szükséges, az erőművet kell működtetni, hogy feltöltse az akkumulátort.

Naturvillan

A legsötétebb télen az életmódtól és a ház jelenlegi akkumulátor-állományától függően becslések szerint minden második nap néhány órán keresztül kell majd működtetni az erőművet. A hideg téli hosszabb távollét esetén különböző lehetőségek állnak rendelkezésre, hogy a házban a hőmérséklet ne csökkenjen fagypont alá.

Naturvillan

Az ivóvíz az ingatlan saját fúrt kútjából áll rendelkezésre. Az alapelv az, hogy a szennyvízben lévő tápanyagokat és vizet újrahasznosítják és megtisztítják az üvegház növényágyásaiban, ahol a makro- és mikrobiota kölcsönhatásba lép a növények gyökérrendszerével. Az ipar gyümölcsökké és zöldségfélékké alakul át, ahol a körforgás azzal zárul, hogy a háztulajdonos visszakapja az élelmiszert.

Naturvillan

Naturvillan

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek