Ahol a pénz dolgozik

A Foster + Partners befejezte a Kuvaiti Nemzeti Bank új székházát. A Kuvaitváros egyik kiemelkedő helyén található 300 méteres felhőkarcoló markánsan jelenik meg a Sharq, a város növekvő pénzügyi negyedének épületei között.

Az új épület a bank összes vállalati alkalmazottját egy tető alá hozza, elősegítve a szinergiát és fokozva a jólétet. A tervezés a fenntartható funkciókat és a szerkezeti innovációt ötvözi, energiatakarékos passzív formát biztosítva, amely megvédi az irodákat a kuvaiti szélsőséges éghajlati viszonyoktól.

National Bank of Kuwait

A Foster + Partners a National Bank of Kuwait épületét olyan ívelt homlokzattal tervezi, amely panorámás kilátást nyújt az Arab-öbölre. A napút mentén egy sor betonból készült lamella a torony teljes magasságáig húzódik, amelyek szerkezeti alátámasztást biztosítanak, miközben árnyékolással járulnak hozzá a környezetvédelmi stratégiához. Azáltal, hogy a padlólemezek az alap felé befelé keskenyednek, a tervezés maximalizálja a felső szintek alapterületét, és önárnyékolást biztosít, mivel a kiálló padlólemezek védelmet nyújtanak az alatta lévő irodáknak. A vízfogyasztás csökkentésére irányuló passzív és aktív intézkedések alkalmazásával az energiafelhasználás minimálisra csökkent, a beltéri levegő minősége pedig javult.

National Bank of Kuwait

A torony jellegzetes formája a torony teteje felé szélesebb padlólemezeket hoz létre, amelyek tágas kilátást biztosítanak a nagyobb számú ember számára. A torony hatvanhárom emeletét égbe nyúló lobbik szakítják meg, amelyek a munkatársak számára szociális központot és tárgyalóhelyiségeket biztosítanak. A torony alján egy 18 méter magas lobby fogadja az alkalmazottakat és a látogatókat. A 18. szinten egy dupla magasságú étterem található, majd a 19. szinten egy korszerű edzőterem, a 38. szinten egy egyedülálló bálterem és előadóterem, ahonnan panorámás kilátás nyílik az öbölre és a város többi részére, a 48. szinten pedig egy háromszoros magasságú tárgyalóterem.

National Bank of Kuwait

Ezeket a közösségi helyiségeket a torony csúcsán található drámai, magasba törő klub egészíti ki, amelyet egy jellegzetes tetőablak világít meg, amely egy ívet húz a téren keresztül, és panorámás kilátást nyújt a városra és a tengerpartra.

National Bank of Kuwait

Az innovatív twin-lift stratégia minimalizálja a magok méretét, hogy növelje a nettó hasznos alapterületet. Az iroda tervezte a torony kulcsfontosságú helyiségeinek belső berendezését is, egyedi bútorokkal és világítással. A tárgyalóteremben jellegzetes világítási installációk találhatók, amelyek számos elegáns fúvott üveg függőlámpából állnak – amelyeket a rendelő ipari formatervező csapata tervezett -, és amelyek felhőszerű csoportot alkotnak a nagy, 13 méteres tárgyalóasztal felett.

National Bank of Kuwait

Stefan Behling, a Foster + Partners stúdiójának vezetője szerint: „A Kuvaiti Nemzeti Bank új székháza egy innovatív környezetvédelmi stratégia és egy változatos program találkozását jelenti, amely egy olyan jellegzetes mérföldkő, amely kiemelkedik a kuvaiti égbolton.

National Bank of Kuwait

Az épület fenntartható, funkcionális és ikonikus kialakítású, amely jelzi az NBK egyedi jelenlétét és identitását a városban.”

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek