Orosz építészet a Portugál sziklákon

A moszkvai bázisú Kerimov Architects gyönyörű egyszintes házat álmodott a portugáliai Algarve-be. A „house on a cliff” (ház a sziklán) néven futó projekt a természet lágy ölén, az óceán partján található – békés menedék a nagyvárosok zajától. A környezet nagy hatással volt az épület tervezőire: térfogatát, anyagát és színeit is a sziklás táj inspirálta.


A ház szerkezetének tervezésekor a Kerimov Architects két paralelepipedont illesztett egymáshoz, melyek metszéspontja alkotja a kéményt. Az épület ritmusát a különleges formája mellett a homlokzat különböző textúrái határozzák meg.

Kerimov Architects
A házat kizárólag természetes anyagokból és származékaikból építették. A fő épületrész építési betonból készült, a másik pedig fémmel fedett. Idővel majd patinássá válik, és oxidálódik a nedvesség hatására. A projekt része egy termikus fa is, mely a napon megégve új színeket nyer majd. „A természet változékony, és idővel az építészet mint élő organizmus is változik”, nyilatkozták az építészek.

Kerimov Architects
A nappali és az étkező a nagyobb épületrészben, a hálók és a fürdőszoba pedig kisebbikben található. Az ablakok mind az óceánra, vagy a különleges sziklás tájra néznek. A homlokzatot apró lyukak díszítik, mely sötétben kívülről szétszórt csillagokra emlékeztet, világosban pedig játékos fény-árnyék hatást hoz létre a szobában. A bejárattól enyhén lejtő, egyedülálló és szabálytalan ritmusú lépcső vezet a parthoz.

Kerimov Architects
A Kerimov Architects egy nyugalom-zónát is tervezett a házhoz, ahol kényelmesen lehet pihenni és meditálni – ez a terület két napozóággyal, egy kandallóval, valamint egy kisebb végtelen medencével van felszerelve. A ház melletti betonlemez és az ahhoz kapcsolódó fatetőzet magángarázsként szolgál, mely két autónak ad helyet.

Kerimov Architects

Kerimov Architects

Kerimov Architects

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek