Parabolaház

A Studio 4000 a természettel való kapcsolódás vágyától hajtva épített víkendházat Aalloa érintetlen erdős vidékén. A jellegzetes, parabolaszerű tetővel rendelkező ház Indiában, a Sabarmati folyó partjához közel található.

Studio 4000A hullámzó táj északról kelet felé, a folyó irányába leejt. Az épület szerkezetét és tájolását a helyszín határozza meg – a szerkezet megtervezésekor arra törekedtek, hogy a lehető legkevesebb módosítás essen a természetes felszínen. A létesítmény három nagy egységből áll – a házból, a medencéből és egy víztoronyból –, melyeket téglafalak tesznek egységessé.

Studio 4000
Az aalloai ház három hosszúkás egysége három különböző irányba nyúlik: a ház és a medence egymással merőlegesek, míg a víztorony az ég felé tör.

Studio 4000Az épület tervezésekor a Studio 4000-nek az volt a célja, hogy az három dimenzióban kapcsolódjon környezetével. A ház emeleteit és teraszait a lankás felszín megőrzésével, a talaj formájához alkalmazkodva alakították ki.

Studio 4000Az együttes teljes harmóniában van környezetével, elhelyezkedésének és mozgalmas vonalainak köszönhetően elősegíti a feltárulkozó táj csodáinak megtapasztalását.

Studio 4000
A ház különleges cikkcakkos támfallal ágyazódik a lejtőbe. A süllyedő oldalfal egy kompakt, elzárt részt takar, amely a kiszolgáló részeknek ad otthont. Az óriási oszlopos csarnokot egy hiperbolikus parabola alakú és görgőbetonból készült tető fedi.

Studio 4000Ez az egybefüggő loggiaszerű tér nyújt támasztékot a különböző emeletek nappali- és hálórészlegei számára. Az épületre ráboruló tető görbületeivel a talaj természetes vonalait követi, és a ház által nyújtott különleges térélményt hangsúlyozza.

Studio 4000

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek