Solar Express

Néha egy név mindent elárul egy szuperjachtról, amit tudni kell róla. Legalábbis a Solar Express esetében minden bizonnyal ez a helyzet. A futurisztikus új koncepciót, amelyet Anthony Glasson, az M51 tervezőstúdió munkatársa jegyez, a 2004-es The Polar Express című filmben szereplő gőzmozdonyok ihlették. A vonatot a hegyétől a farkáig napelemek borítják a tisztább utazás érdekében. Innen ered a szójátékos elnevezés.

Az impozáns, 130 méter hosszú Solar Express elegáns, mozdonyszerű sziluettet és egy hatalmas tüskét visel az orrán, amely Glasson szerint a „narvál agyarát” idézi. A külsőségektől eltekintve, a hajó a legmodernebb tengeri építészeti megoldásokat alkalmazza.

Solar Express
Glasson szerint, aki több mint egy évtizeden át mérnökként dolgozott szuperjachtokon a tervezés középpontjában a napenergia áll. Az előfedélzetet, a napozóteraszt és a tatfedélzetet több mint 1500 négyzetméternyi napelemmel szerelték fel. A napból nyert energiát nagyméretű akkumulátorokban tárolják, és a jacht fedélzeti berendezéseinek működtetésére használják. Az energiát a hibrid meghajtórendszer egy részének működtetésére is használják, amely két Azipodból és elektromos generátorokból áll.

Solar Express
A hatékonyság javításának szem előtt tartása prioritás volt, ezért a Solar Express-nek könnyű alumínium hajóteste van, de minden, ahol ezt a lehetőségek megengedték szintén szuperkönnyű luxusanyagokból készül. A kisebb súly nagyobb akkumulátorokat alkalmazását teszi lehetővé, ugyanakkor a cég nem közölt adatokat a sebességre vagy a hatótávolságra vonatkozóan.

Solar Express
„A koncepció mögötti ötletet a nagy szuperjachtokon legénységi tagként eltöltött hosszú évek inspirálták, amikor első kézből láttam a hatalmas energiafogyasztást” – mondta Glasson. „A Solar Express egy kísérlet (és messze nem tökéletes) az üzemanyag-felhasználás csökkentésére a jacht élettartama alatt.”

Solar Express
A Solar Express a kategóriájához képest viszonylag kis belső térrel rendelkezik és kevésbé kényelmes, mint néhány más, hasonló méretű szuperjacht. Ez egy szükséges megoldás volt, hogy elegendő hely maradjon a napelemek számára. Azonban nem kell aggódni amiatt, hogy bárki bármiben is hiányt szenvedne a hajón, hiszen a Solar Express bőven luxus.

Solar Express

A felső fedélzeten két pazar VIP-kabint alakítottak ki, amelyek pazar kilátást nyújtanak a tengerre, de ugyanezen a szinten egy nagy, tíz méter hosszú úszómedence is található pezsgőfürdővel. Egy gőzmozdony sosem rendelkezne ilyenekkel.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek