Szárnyak nélküli repülőgép

A kanadai startup nemrég mutatta be a repülőgép és a vonat hibridjét, amely állítása szerint átalakítja majd az utazást a Nagy Fehér Északon.

A teljesen elektromos FluxJet képes lesz több mint 1000 km/órás sebességgel szárnyalni károsanyag-kibocsátás nélkül. Összehasonlításképpen: ez valamivel gyorsabb, mint egy átlagos magánrepülőgép, vagy körülbelül háromszor gyorsabb, mint egy nagysebességű vonat.

FluxJet
A szárnyak nélküli repülőgép, ahogy a vállalat nevezi, a fizika egy új területén, a „veillance fluxus”-on alapul, és innovatív „érintkezés nélküli energiaátvitellel” rendelkezik. Emellett olyan aerodinamikai és meghajtási rendszerekkel van felszerelve, amelyeket kifejezetten a súrlódás csökkentésére terveztek. Lényegében egy vákuumcsöves elrendezés teszi lehetővé, hogy a mágnesesen lebegő gömbök gyorsabban haladjanak, mint a vonatok, autók és sugárhajtású repülőgépek.

FluxJet

A FluxJet akár 54 utast és két kerekesszéket is képes szállítani. Négy csomagtartóval is fel van szerelve, és akár 10 tonna rakományt is képes szállítani. A TransPod vonal néven ismert, külön erre a célra kialakított csőrendszeren fog közlekedni, hogy enyhítse a főutak és autópályák zsúfoltságát. Ez nem különbözik a Virgin Hyperloop hálózatától, amely 965 km/órás sebességgel közlekedő podokból áll, és amelyet 2030-ra terveznek kiépíteni. A TransPod vonalnak a kulcsfontosságú helyeken és a nagyvárosokban lesznek állomásai, a podok pedig várhatóan kétpercenként indulnak majd. Állítólag körülbelül 44 százalékkal kerül majd kevesebbe, mint egy repülőjegy.

FluxJet
Ráadásul a projekt a várakozások szerint akár 140 000 munkahelyet is teremthet, és az építkezés során 19,2 milliárd dollárral növeli majd Kanada GDP-jét. Emellett évente mintegy 636 000 tonnával csökkenti majd a CO2-kibocsátást. Úgy tűnik, hogy a terv is egyre nagyobb lendületet kap. A TransPod nemrégiben 550 millió dolláros finanszírozást kapott, és elindította egy 18 milliárd dolláros amerikai infrastrukturális projekt következő szakaszát, amely a kanadai Alberta tartományban található Calgary és Edmonton közötti TransPod-vonalat építi.
A vállalat nemrég egy kicsinyített FluxJetet is bemutatott egy torontói rendezvényen, hogy bemutassa repülési képességeit. A demómodell felszállási és leszállási eljárást hajtott végre a vezetőpályáján belül.
„Az elmúlt évek kemény munkája vezetett ehhez a mérföldkőnek számító pillanathoz, amikor a beszéd valósággá válik” – mondta Sebastien Gendron, a TransPod társalapítója és vezérigazgatója egy nyilatkozatban. „A technológia bizonyított, és a befektetők, a kormányok és a partnerek bizalmát élvezzük, hogy tovább haladjunk előre a közlekedés hatékony újradefiniálása érdekében.”

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek