Szép és atompontos

A Jaeger-LeCoultre Atmos órakollekcióját évtizedek óta a művészeti tehetség elsőszámú példájaként tarthatjuk számon. Ezt az egyedi darabot a Homo Faber kiállításra készítették, amely a kézműves mesterséget ünnepli, és május 1-ig látogatható a velencei San Giorgio Maggiore szigeten, Olaszországban. Az idei év fókuszában Japán áll, amely a Jaeger-LeCoultre Regulateur Sakura (Cherry Blossom) című művét ihlette, amely egyike a kiállítás 15 darabjának.

Atmos
Az órát egy zománcozott panelpár szegélyezi, amelynek elkészítése 200 órát vett igénybe, és amely a Jaeger-LeCoultre eddigi legnagyobb zománcmunkája. A méret számos kihívást jelentett, többek között elég nagy kemencét kellett találni a 7,7 hüvelyk x 4,14 hüvelyk méretű panelek befogadásához, illetve maga a folyamat is fáradságos volt.

AtmosMinden egyes panelt kézzel festettek egy fekete grand feu zománc háttérre, amelyhez a zománcozóknak tökéletesíteniük kellett a „száraz zománcozás” technikáját, melynek során por állagú pigmentet szitáltak a rézlemezekre (mintha porcukrot szórnánk a torta tetejére), és a folyamatot újra és újra megismételték, hogy elérjék a kívánt mélységet és a fekete szín egyenletességét. Minden réteg után ki kellett égetni a lemezeket, majd lehűteni és tökéletesen kilapítani. Minden egyes fázisban fennállt a buborékosodás, a repedés vagy a porszemek veszélye, amelyek tönkretehették volna a munkát. A miniatűrfestők csak akkor kezdhették meg a munkát, amikor a fekete háttér már tökéletes volt.
A cseresznyevirág témát azért választották, mert egy fontos japán motívum, a tavasz egyetemes metaforájává vált, a megújulás szimbóluma, valamint az élet és az idő elmúlására emlékeztet.

Atmos
Az 1928-ban feltalált Atmost a levegő hőmérsékletének apró változásai tartják mozgásban. Az óra belsejében egy etilén-klorid gázzal töltött kapszula található. Ahogy a hőmérséklet emelkedik vagy csökken, a gáz kitágul vagy összehúzódik, így a kapszula is kitágul vagy összehúzódik. Az ilyen hőingadozások által létrehozott energia egy olyan szerkezethez kapcsolódik, amely a hőingadozást a rugó felhúzására használja fel. Már egy Celsius-fokos ingadozás is elegendő ahhoz, hogy két napnyi működési időre elegendő energiát hozzon létre. A Jaeger-LeCoultre 1936-ban szerezte meg az Atmos szabadalmait, és azóta számos technikai fejlesztést hajtott végre. A Regulateur Cherry Blossom-ot a Jaeger-LeCoultre 582-es kaliber hajtja, regulátor stílusú kijelzővel – a percek csak a középső számlapon, az órák pedig egy segédszámlapon jelennek meg – és holdfázis kijelzővel, amely 3821 év alatt egyetlen nappal fog eltérni a csillagászati valóságtól. Más szóval, sem a mi, sem leszármazottaink hosszú sorának életében nem kell majd beállítani.

Atmos
Az Atmos Regulateur Cherry Blossom egy kivételes darab, amely 272 000 dollárba kerül. Ez az egy példány már elkelt, de további, módosított kivitelezésű darabok még készülhetnek megrendelésre.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek