Töltőállomások a vizen

A Zaha Hadid Architects (ZHA) egy úttörő lépés keretében bemutatta a világ első zöld hidrogén-utántöltő infrastruktúrájának tervét a szabadidős hajózási ágazat számára. Ez az ambiciózus projekt Olaszország huszonöt kikötőjében és kikötőjében fog elindulni, forradalmasítva a hajók meghajtását és bemutatva a tengeri közlekedés fenntarthatósága iránti elkötelezettséget.

A NatPower H, a NatPower csoport leányvállalata által vezetett zöld hidrogén infrastruktúra 100 millió eurós beruházást jelent. A projekt a tervek szerint 2024 nyarán kezdi meg a telepítést, és célja, hogy a következő hat évben száz töltőállomást hozzon létre szerte a Földközi-tengeren. Ez a kezdeményezés illeszkedik a globális terjeszkedési tervekhez, hogy kielégítse a szabadidős hajózás fenntartható energiaforrások iránti növekvő keresletét.
A Zaha Hadid Architects minden egyes állomást úgy tervez, hogy a szél-, nap- és egyéb megújuló energiaforrásokat integrálja a stabil és környezetbarát nyersanyag, a zöld hidrogén előállításához. A NatPower H technológiák felhasználásával az infrastruktúra a fenntartható energiamegoldások iránti egyre növekvő globális igényre reagál. Azáltal, hogy csak vízgőzt és meleg levegőt bocsát ki, az üzemanyagcellákban előállított hidrogén elektromos energia hozzájárul a tisztább környezethez. A várhatóan 2030-ra üzembe helyezendő száz töltőállomás az előrejelzések szerint évente mintegy 45 000 tonna üvegházhatású gázkibocsátást fog kiküszöbölni a földközi-tengeri sporthajókból.
A NatPower H a Zaha Hadid Architects-szel közösen egy olyan zöld hidrogén üzemanyag-megoldást hozott létre, amely három kulcsfontosságú alapelvre – biztonság, méretezhetőség és fenntarthatóság – épül. Az állomások PED tanúsítvánnyal rendelkező, alacsony nyomású fémhidrid technológiákat szállítanak, amelyek a tengeri alkalmazásokhoz vannak szabva, és az iparági előírásoknak megfelelően biztosítják a tömörséget, a biztonságot és a rugalmasságot. A körforgásra és a tengeri ökoszisztémák védelmére való nagy hangsúlyt fektető törekvés emellett a NatPower H felelősségteljes és fenntartható energiamegoldások iránti elkötelezettségét is alátámasztja.
A hajózási ipar egyre növekvő igényét a fenntartható hajók iránt az ökológiai hatások csökkentését célzó innovatív megoldásokkal elégítik ki. A világszerte védett tengeri területek ma már korlátozzák a dízelmotorok használatát, ami hangsúlyozza az ökológiailag fenntartható fejlesztések sürgősségét. A zöld energiára való átállást azonban akadályozza a zéró hatású energiaforrások elosztására és feltöltésére szolgáló infrastruktúra hiánya.
A NatPower H a Zaha Hadid Architects-szel együttműködve olyan zöld hidrogéntöltő állomásokat épít, amelyek ökológiailag felelősek és megfelelnek a legmagasabb biztonsági előírásoknak. A ZHA moduláris rendszerek terén szerzett szakértelmét kihasználva a tervezés a Földközi-tenger különböző helyszíneihez igazítható. Ez az alkalmazkodóképesség lehetővé teszi az egyes töltőállomások személyre szabott konfigurációját, figyelembe véve az olyan speciális helyi igényeket, mint a méret, az ülőhelyek, a kerékpártöltő létesítmények és a kikötőkben és a kikötőkben való gyalogosforgalom.
A 3D-s robotizált anyagelhelyezéssel az állomások teljesen újrahasznosítható, szárazon összeszerelt falazatból épülnek, minimalizálva az építési hulladékot, miközben növelik az anyaghatékonyságot. A természet által inspirált tervezés a mediterrán tájakban és tengeri ökoszisztémákban megtalálható barázdált struktúrákat és folyékony geometriákat idézi. A ZHA moduláris rendszerekkel, számítógépes tervezéssel és 3D nyomtatással kapcsolatos kutatásai olyan körkörös építést eredményeztek, amely a teljesítmény csökkenése nélkül akár 50%-kal csökkenti a szerkezeti anyagok mennyiségét.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek