“Kórház a város szélén”

Vincent Callebaut tervezte a HOSPIWOOD-ot, egy biofilikus kórházi kampuszt Belgiumban, amelynek célja a fenntarthatóság, valamint a betegek élményének és gyógyulásának fokozása. A projekt egy 14 hektáros campuson egyesíti a helyi kórházhálózatokat, amelyet úgy terveztek, hogy a fenntarthatóságot helyezze előtérbe és magas színvonalú egészségügyi ellátást nyújtson.

A HOSPIWOOD összekötő kapocsként szolgál a Buset és a Longtain telephelyek között, amelyek a Boulevard Urbain de l’Est mentén helyezkednek el, és úgy vannak elhelyezve, hogy a városképen belül különböző funkcióknak adjanak helyet, hozzájárulva annak általános vitalitásához. A HOSPIWOOD alapvetően elkötelezett a környezeti felelősségvállalás és a közösségi jólét iránt. A projekt főterve elősegíti a hatékony erőforrás-gazdálkodást, és olyan funkciókat foglal magában, mint a napelemes parkoló, az esővízgyűjtő rendszerek és a zöldterületek, amelyek enyhítik a környezeti hatásokat és javítják a helyi ökoszisztémát.
Az építészek egy sor szerkezetet valósítottak meg, mint például a K épület, a Ponte Vecchio, a Vertikális erdő és az Orvosi logipólus, jelezve a hagyományos kórháztervezéstől való eltérést egy integráltabb és környezettudatosabb megközelítés felé. A K épület a Tivoli Kórház Tripod magjához csatlakozik, és építése már folyamatban van. A Ponte Vecchio lakott hídként funkcionál, összekötve az egészségügyi személyzet különböző létesítményeit, például éttermeket, tárgyalókat és adminisztrációs irodákat, valamint egy amfiteátrumot. A Max Buset sugárúton átívelve közvetlen kapcsolatot képez a K épület és az új Longtain kórház között, és a kórházi partnerséget szimbolizáló dinamikus, spirális építészet jellemzi. A Vertical Forest megtestesíti az új Longtain kórházat, amely 66 500 négyzetméteren 600 szobával rendelkezik egy középmagas épületben. Lágy ívei biofilikus légkört teremtenek, amely elősegíti a jólétet és a nyugalmat. A kör alakú alapon nagyméretű teraszok, átriumok és kertek körül technikai platformok találhatók.
A földszinten egy virág alakú átrium foglalja magába a felvételi előteret és az üzleteket, míg a különböző orvosi szolgáltatások a kör alakú sík négy szirmán helyezkednek el. Az első emeleten az intenzív osztályok, a beavatkozási platformok és más speciális egységek találhatók, hasonló elrendezést követve. A logisztikai alagsor, amelyhez egy perifériás kör alakú vizesárkon keresztül lehet hozzáférni, megkönnyíti a zökkenőmentes áramlásszervezést, miközben minimalizálja a vizuális és auditív zavarokat. Az orvosi logipólus a La Louvière-i telephely és más hálózati helyszínek logisztikai igényeit szolgálja ki. A Boulevard Urbain de l’Est északi körforgalom felőli oldalán található, közvetlen közúti megközelítést biztosít, és egy üveggyalogos hídon keresztül kapcsolódik a Longtain kórházhoz. A Campus a városi sokszínűséget és integrációt elősegítő mestertervben olyan kiegészítő funkciókat egyesít, mint a generációk közötti lakhatás, az idősek otthona és a szabadidős létesítmények.
A HOSPIWOOD célja, hogy egy igazi öko-negyedet alakítson ki, ahol a lakosok élvezhetik az életet, a munkát és az orvosi ellátást. A projekt az erőforrások és az áramlások hatékony és kiegyensúlyozott kezelésére összpontosít, maximalizálva a terület értékeit, miközben megőrzi a környezetet. A projekt integrálja az ökológiai és szolidáris átmenet elemeit, mint például a városi zöldítés, a megújuló energiafelhasználás és a fenntartható közlekedés. A főterv sugárirányú és koncentrikus elrendezést alkalmaz, az áramlásokat egy központi átrium felé irányítva, amely nyilvános városi csomópontként szolgál. Az építészet harmonikusan illeszkedik a tájba, és olyan elemeket foglal magába, mint a szélturbinák és az újrahasznosított bányamaradványok. A táj megőrzése magában foglalja a talaj mesterséges előállítása elleni küzdelmet a Longtain terület buja városi erdővé alakításával. Ez magában foglalja az endemikus fák ültetését, az őshonos biológiai sokféleség elősegítését és az esővízgyűjtő rendszerek megvalósítását. Kiemelkedő jellemzője a fákkal szegélyezett völgy az Új Urbain de l’Est körút mentén, amely esővízszűrő tóként szolgál, és nyugodt környezetet biztosít a lakók számára. Ez a holisztikus megközelítés tiszteletben tartja a régió ipari, kulturális és természeti örökségét, gazdagítva a közösség identitását.

A fotovoltaikus napelemes napfénytetőkkel felszerelt parkolókat a személyzet, a betegek, a látogatók és a logisztika számára jelölték ki. Stratégiai szempontból koncentrikus sávokban helyezkednek el a kórház közelében, nagy sövényekkel határolva, a parkolóhelyek 50%-át fűvel borítva, hogy elősegítsék a talaj vízelvezetését. A telephelyen belül fákat ültetnek e koncentrikus sövények mentén. A függőleges tereprendezés is kiemelkedő. A tetőkertek, köztük egy gyógynövénykert, díszítik az öko-negyedet, közös teret biztosítva az ápolók és a betegek számára. Ezeket a kerteket napkollektoros előtetők védik, amelyek áramot és meleg vizet termelnek a betegszobák számára. Geotermikus szondák biztosítják az egész éves kényelmet, további napelemes előtetőkkel, amelyek a logipólust fedik, összesen 7350 &napelemes tetővel a Longtain Kórházban. Több mint 2,5 kilométernyi ültetvény szegélyezi az ápolási osztályok ablakait, nyugtató zöld környezetet biztosítva a kórházi betegeknek. Esőláncok kötik össze ezeket a növénytartókat, amelyek a tetőkertből származó esővizet vezetik el. A függőleges erdő több mint 20 000 növénynek ad otthont, évente akár 120 tonna CO2-t is megkötve, és segítve a bioklimatizációt, 3-5 fokkal csökkentve a hőmérsékletet a betegek kényelme érdekében. Ez az átfogó megközelítés a polgárok jóléte és a környezetvédelem iránti elkötelezettséget tükrözi.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek