Légből jött ötlet

A Yotam Cohen és Assaf Shinfeld által készített AURA a kitesurf ejtőernyőket funkcionális művészetté alakítva vizsgálja a szokatlan anyagok újrahasznosításának végtelen lehetőségeit, hogy esztétikus, értékes végtárgyakat hozzon létre.

A tervezőpáros konkrétan olyan hulladékra összpontosít, amely a formatervezésben még nagyrészt feltáratlan, és az eredetileg vízi sportokhoz használt, kidobott sárkányernyőket veszi célba. A márkás szövet lett az elsődleges nyersanyag, amelyet különböző forrásokból, többek között Facebook-csoportokból és szörfklubokból gyűjtöttek össze, és vibráló székeket készítettek belőle, bevezetve a kétértelműség elemét az ilyen könnyű anyagból készült ülőalkalmatosságok létrehozásában.

A részletek tervezési elemei a meglévő ejtőernyőelemek és az új alkotások fúziójából születtek. A sárkányokból származó zsinórokat újrahasznosították, hogy megnyújtsák a szövetet és sajátos formát adjanak neki, a légcsöveket háttámlává vagy párnává alakították át, és a különböző szövéstípusokat a tervezők által bevezetett új elemekkel kombinálták.
Az ötletelés szakaszában Yotam Cohen és Assaf Shinfeld egy olyan jellegzetes hulladéktípust igyekezett azonosítani, amely első pillantásra félreérthetetlenül jelzi a hulladék eredetét. A tengerhez való kötődésüknek és a vízi sportok terén szerzett múltjuknak köszönhetően a duó a sárkányernyőkben és azok színes, szemet gyönyörködtető lehetőségeiben talált ihletet. Ezt követte a kutatás, amely az ejtőernyők eldobásának okait, mennyiségét és további felhasználhatóságát vizsgálta. Akár a technológia fejlődése, akár a szörfösök szintjének emelkedése, akár az elavult felszerelés miatt, az ejtőernyők gyakran meglepően jó állapotban maradtak meg.
A projekt középpontjában az anyag jellegének és az ejtőernyők gyártási technológiájának megőrzése állt. Cohen és Shinfeld minden alkatrészt, beleértve a szövetet és a “csöveket” is, beépítette a székekbe, biztosítva, hogy eredeti rendeltetésük világos és funkcionális maradjon. A váztervezés a minimalista ethoszhoz ragaszkodott, vékony vasból készült, hétköznapi, négyzet alakú vázakkal, amelyek finom, változó ívű, a sárkány vitorlaformáját idézik. Mindegyik szék külön címkével volt ellátva, amely részletezte az ejtőernyőből kivágott részt, a felhasznált szövet és zsinór mennyiségét, valamint egy rövid beszámolót, amely elmesélte korábbi életét, mint sárkányernyő. A címkén emellett kézzel írt részletek is szerepelnek, mint például a modell és az adományozó neve, illetve a helyszín, hogy egyértelműen megemlékezzenek a szék korábbi életéről és lenyomatot adjanak róla.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek