Új a régiben


Fotók: Qingshan Wu és Ning Wang

Egy apró siheyuan-t újított fel az Archstudio Peking történelmi negyedében, a három udvar összenyitásával kialakított lakrész a tradícionális építészetet a modern dizájnnal ötvözi. A project a “Qishe” nevet kapta, melyben a “qi” és “she” a “hét” és “három” szavakat jelenti, mivel az épület is a hetes számot kapta és eredetileg hét lépcsős tetős épületből állt.

Archstudio Peking

Mielőtt az Archstudio felújította volna, az épület erősen renoválásra szorult. A gerendák és néhány boltíves ajtónyílás jól megmaradt, de a tető, falak, ajtók és ablakok vagy hiányoztak, vagy nagyon megsérültek. A három udvarrész számos ideiglenes építménynek adott helyt, miután ezeket lebontották, az udvart építési hulladék és dudva lepte el.

Archstudio Peking

A projekt kezdetén a tervezőcsapat két célt tűzött ki, megőrizni az eredetit és beleilleszteni valami újat. Felújították az épület felületeit, megerősítették a szerkezetét, mindezt úgy, hogy újraalkották a siheyuan tradíciókat. Másrészt új funkciókat adtak néhány területnek, így lett fürdőszoba, konyha, garázs és terasz. Az új és a régi egy sokkal funkcionálisabb és határozottabb lakóteret hozott létre.

Archstudio Peking

Az Archstudio a kínai tradícionális építészet alapelemét, egy verandát is kialakított a hét különálló lépcsős tető egyesítésével. Lenyűgöző kilátást biztosít a térbeli mintázatok és rétegek újraformázásával.

Archstudio Peking

Az első udvar főként garázsként szolgál. Az Archstudio eltávolította az első és hátsó falakat, megtartva annak lépcsős tetőszerkezetét, valamint az első bejáratot oldalra helyezte, így még több hely marad a parkolásra. A tervező csapat számos értékes történelmi jelentőségű elemet, mint a kaput, az íves ajtókat és a fát. Az első és középső terasz közötti falat eltávolították és egy áttetsző verandával helyettesítették.

Archstudio Peking

A középső terasz lett a legfontosabb közösségi tér. Korábban három házból állt, egy északi és két oldalsóból. Az eredeti elrendezés szerint az Archstudio nappalit, teázót, ebédlőt és konyhát is kialakított ezen a területen. A tervezők által megálmodott szimmetrikus elrendezés a tradícionális udvar formális érzetét kelti. A házba vezető régi lépcsők pedig lágy lejtőkkel kaptak.

Archstudio Peking
A lejtők és az áttetsző veranda sajátos kapcsolatot teremt a külső terek és a nyitott udvar között. Az ebédlő harmonika ajtaja révén teljesen ki lehet nyitni a belső teret a szabad felé. Az ebédlő hátsó falának közepén egy íves ajtó vezet a hátsó udvar felé.

Archstudio Peking

A hátsó udvar lakóterülete két hálószobából, egy teázóból és egy dolgozószobából áll. Az eredeti elrendezése megegyezett a központi udvarral. A veranda hullámai kölcsönhatásban van a három régi fával, mely már a felújítás előtt az udvaron állt. A hálószobák a legtávolabbra kerültek, saját fürdőszobával rendelkeznek a szemközti falon a jó megvilágítás és szellőzés érdekében.

Anyagában megőrizte a tradícionális építészeti alapanyagokat, melyet modernnel kombinált. Az siheyuan eredeti fenyőkeretei megmaradtak, a sérült elemeket ugyanazzal az anyaggal pótolták. Az új veranda, az ajtók, ablakok és néhány bútor is laminált bambusz lapokkal burkolt, mely a régi fenyővel tökéletes összhangban van. A belsőépítészetre is jellemző a tradícionális és modern sajátos kapcsolata.

Archstudio Peking

A tradícionális lejtős tetők építésekor nem használtak fel modern vízzáró anyagokat, így annak hőtartása is rosszabb volt. Ezt észben tartva optimalizálta az Archstudio a meglévő tetőszerkezetet és az eredeti szürke tetőcserepeket. Az újonnan épített veranda íves tetejéhez a tervezők polimerhabarcsot használtak, amely sima és kontrasztos textúrát adott neki.

Archstudio Peking

A régi épületfalak felújítása során olyan szürke téglákat használtak fel, mely az udvarok ideiglenes építményeinek lebontása során maradtak vissza. A külső tér padlózata és hasonló téglával van kirakva a vizuális konzisztencia érdekében. Néhány új fal üvegtéglákból áll. Egy korábbi építészeti felújítás során visszamaradt faanyag pedig székek formájában éledt újra.