Ultra-prémium tequila

Ha valahol Skóciában egy sherryhordót látunk, akkor elég biztos, hogy whisky is érlelődik benne. De a spanyol erősített boroshordók használata a mexikói tequila érleléséhez, bár nem annyira elterjedt, egyre népszerűbbé válik, és a Maestro Dobel is beszállt ebbe az egyre terjedő trendbe.


A Maestro Dobel Tequila viszonylag újonnan érkezett az amerikai piacra, 2009-ben, és azt állítja, hogy számos újdonságot mutatott be nekünk – a füstölt tequilát (Humito), a pulykamellből desztillált pechuga tequilát (Pavito) és a cristalino tequilát (Dobel Diamante, bár Don Julio nem ért egyet ezzel az állítással). A márka a Becle tulajdonában van, amely italóriás felügyeli a Jose Cuervo nevű kis márkát más jól ismert tequilák, whiskyk és rumok mellett.

Maestro Dobel 50 1967
A Maestro Dobel 50 1967 a második a márka „50” tequila sorozatában, amely az alapító Juan Dobel 50. születésnapját hivatott ünnepelni (1967-ben született, igazi neve Juan Domingo Beckmann Legoretta), és az első a limitált kiadású extra añejo hordóban készült tequilák új sorozatában. Bár az ár meglehetősen magasra, 950 dollárra van szabva, úgy tűnik, hogy az online kiskereskedőknél már most is több ezer dollárral többe kerül.

Maestro Dobel 50 1967

A tequila egy extra añejo, amelyet legalább három évig érleltek francia és amerikai tölgyfahordók kombinációjában, majd négy-öt hónapig sherry hordókban fejezték be. A tervek szerint az elkövetkező években folytatni fogják ezeknek a hordóban érlelt tequiláknak a kiadását, mindegyiknél más típusú hordót használva. A kóstolási jegyzetek ehhez a kiadáshoz a vanília, a fűszerek és a virágos ízek illata az illatban, valamint a pirított dió, a kávé, a csokoládé és az aszalt gyümölcsök az ízben.

Maestro Dobel 50 1967
Mint említettük, nem ez az első alkalom, hogy egy tequila megismerkedik egy sherry hordó belsejével. A Patron egy añejo-ja teljes egészében sherryhordóban érlelődik, az El Mayor belépője teljes 38 hónapot töltött e különleges kezelésben, a Tears of Llorona luxusmárka pedig whisky és brandy mellett sherryhordókat is használ az alapkifejezés érleléséhez. Akárcsak a whisky esetében, ez a fajta érlelés a tequila ízvilágát is felülírhatja, de a Maestro Dobel reméli, hogy sikerült megtalálni a megfelelő egyensúlyt, és megőrizni a tequila alapvető identitását, miközben extra ízlést ad neki – és remélhetőleg a scotch, a bourbon és az ír whisky ivóit is átállítja az agávé oldalára.
A Maestro Dobel 50 1967 már megvásárolható online és a kiválasztott kiskereskedőknél, az Egyesült Államokban körülbelül 600 palack áll rendelkezésre.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek