Harmóniában a természettel

A németországi Fekete-erdő déli részén, egy domboldalon áll ez a nyaraló, melyet az Amunt tervezett. A kizárólag Németországban nyaraló ügyfelek körében igény jelentkezett egy fenntartható üdülőhelyre, amely a festői helyszínt ünnepli és a minőségi építészetet példázza.

Az amorf domborzati formákból töltekező, kompakt, 110 négyzetméteres ház különböző szinteken bontakozik ki, amelyek mindegyike festői kilátást nyújt.

Amunt
A végső szerkezet a hagyományos épületformákat tükrözi, azonban ezt megbolondítják a nyaraló meglepő, szabálytalan homlokzatai. A kialakítás két, fából készült fő blokkra osztható, amelyek 45°-os szöget zárnak be a lejtővel, és amelyek tetejére egy vékony, széles tető került. A szerkezet egyik sarka finoman érinti a terepet, míg a többi, karcsú cölöpökkel alátámasztott oldal enyhén megemelkedik. Így a ház a megfigyelő nézőpontjától függően különböző homlokzati perspektívákat hoz létre.

Amunt

A sokféle alvási lehetőség játékos hangulatot teremt

A stuttgarti székhelyű stúdió a House on a hill esetében egy, a környező természethez erősen kapcsolódó szerkezetet választott. A ház kompozíciója a meredek lejtőt tükrözi a különböző szinteken kibontakozó térbeli megoldások sokféleségével. A ház bejárata a lejtő legmagasabb pontjára került, és a lakókat a ruhatárba a vezeti. Néhány lépcsőfokot lefelé haladva a konyhát és az étkezőt találják, ahol egy nagy erkély nyílik a juharfa felé. Még néhány lépcsőfok lefelé, és a nappaliba és a kandallószobába érnek.

Amunt
Ha a lakók a hálószobákba szeretnének eljutni a bejárati szintről, a központi, nyitott lépcsőn kell felmenniük. Ott különböző alvási lehetőségek járulnak hozzá a nyaralás könnyed és játékos hangulatához. Rendelkezésre áll emeletes ágy, hangulatos hálószoba az alkóvban, tető alatti alvógaléria és csillagokra néző hálószoba – a nyaraló összesen nyolc változatos alvóhelyet kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Amunt

Itt-ott felbukkanó színek, harmóniában a természettel

Az építészek bőséges mennyiségű üvegezést alkalmaztak, hogy beengedjék a völgy lenyűgöző panorámát a belső térbe. A házban barangolva úgy érezzük, elmosódnak a határok bent és kint között. Ami az anyaghasználati palettát illeti, az építészek valami friss és modern mellett döntöttek, ugyanakkor nagy ellenálló képességű és patinás helyi anyagokat alkalmaztak.

Amunt

Az ablakkereteket sárgára festették, és további sárga árnyalatok bukkannak fel az egész házban, például a felső emeletek rácsos korlátján, valamint az ajtó- és lámpakereteken.

Amunt
A bútorok nagy része a természettel összhangban pasztellzöld színt kapott, a padlóburkolat pedig természetes állapotában megőrzött fából készült. A lépcsőházat és az emeleti padlózatot alulról benzinszínűre festették, hogy ezzel még frissebbé és élénkebbé varázsolják a belső teret.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek