Whisky és autó

A luxusautók és a csúcskategóriás whiskyk együttműködésének világa most egy kicsit nagyobb – és sokkal drágább – lett az új The Macallan Horizon bevezetésével. Az 50 000 dolláros palackot a brit Bentley Motors autógyártóval együttműködve tervezték, és bár a whisky minőségéről nem tudunk nyilatkozni, a design egészen lenyűgöző.


Ez az új kiadás a luxusmárkák más, nagy horderejű single malt whisky-autó együttműködések nyomába ered, mint például a Bowmore és az Aston Martin, vagy a Coachbuilt és a Rolls-Royce. A Macallan Horizon-t valójában már körülbelül egy évvel ezelőtt bejelentették, de akkor még lényegében csak prototípus volt. Most már valóban megvásárolható a whisky, bár nagyon korlátozott számban. A tényleges folyadék a Macallan hat pilléres koncepciójának része, amely a whisky készítésében szerepet játszó elemeket jelképezi: a Macallan birtokát, a “furcsán” kicsi lepárlókat, a tölgyfahordókat, amelyekben érlelik, az említett hordókat érlelő sherryt, a whisky természetes színét és a mindent átfogó “mesteri tudást”.
Mi nem kóstolhattuk meg ezt a párlatot, de a Macallan whiskykészítője, Kirsteen Campbell hasznos részletekkel szolgált. Hat hordót választottak ki és egyesítettek ehhez a kiadáshoz, amelyek mindegyike egyedi karakterrel rendelkezik, de mégis felismerhetően Macallan. Kóstolási jegyek: karamell, gyömbér, elszenesedett ananász, édes vanília, étcsokoládé és meleg tölgyfafűszer a szájban. A hat pillér és a kiválasztott hat hordó előtt tisztelegve 46,6 százalékos alkoholtartalommal palackozták.
A dekantáló azonban itt tényleg a show sztárja, egy lenyűgöző megjelenítés a Bowmore ARC-52-esének mintájára, de a Bentley esztétikája által inspirálva. A palack vízszintesen fekszik, körülötte egy alumíniumszalaggal, amely a Bentley flottájának építéséhez használt egyik legfontosabb anyagot jelképezi. A dekantáló egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású bőrből készült szoborban van elhelyezve, rézkerettel, amelyet a szeszfőzde régi lepárlóiból származó újrahasznosított fémből készítettek. Végül a tölgyfa betét elkészítéséhez az egyik hordót használták fel, amelyben a whisky érlelődött.
“A jövőre való összpontosításunkat tükröző innovatív anyagokra összpontosítva a végeredmény – mind a whisky, mind az azt tartalmazó edény – lenyűgöző” – mondta Adrian Hallmark, a Bentley elnök-vezérigazgatója egy nyilatkozatban. “Ez új mércét jelent a formatervezés, az anyagok és a minőség terén ebben a térben.”
Ezt a whiskyt nyilvánvalóan nehéz lesz megszerezni, tekintettel arra, hogy világszerte mindössze 700 palack készült belőle, és valószínűleg gyűjtői darab lesz, amelyet aukcióra és a másodlagos piacra szánnak. Ha szeretnél vásárolni egyet, a The Macallan Horizon már kapható a Macallan Estate Boutique-ban és kiválasztott kiskereskedőknél.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek