Whisky megzenésítve

A Bowmore-tól nem idegen az ultraérlelt, ultra drága whiskyk kiadása, legutóbb a lepárló Timeless Series két új belépője csatlakozott ehhez az előkelő single malt kategóriához: 29 és 33 éves whiskyk, amelyeket bourbon és sherry hordókban érleltek.


A Bowmore Islay szigetén található, és bár az ott termelt whisky tőzeges, meg sem közelíti néhány szomszédos whisky, például a Laphroaig vagy a Lagavulin szintjét. A Timeless sorozat ezen új darabjai a lengyel zeneszerzővel, énekesnővel és zongoristával, Hania Ranival együttműködésben kerülnek forgalomba, akit a „The Boat” című eredeti kompozíció megalkotására inspiráltak. „Igazán magával ragadott az Islay-en tett látogatásom, és nagyon élveztem, hogy megismerhettem a Bowmore történetét és a whisky lepárlás évszázados hagyományait” – mondta a művésznő egy nyilatkozatban. „Islay-en lenni csodálatos élmény volt, és mindezt sikerült az eredeti kompozíciómban összefoglalnom”.
Ebben a hónapban két fajta kerül forgalomba, bár az egyik globális utazási kiskereskedelmi exkluzív lesz. A 29 éves (1697€) 1991-ben és 1992-ben desztillálták, és mind amerikai ex-bourbon hordókban, mind európai sherryvel fűszerezett tölgyfahordókban érlelték. A whisky kóstolási jegyzetei szerint a whisky „melegítő tőzeges jelleget mutat, a gyümölcskenyér és a kakaó jelentős jegyeivel, egy csipetnyi tengeri sóval” a szájpadláson. Ez a whisky itthon is kapható lesz az Egyesült Államokban, de a második, 33 éves single malt (2640€) csak a repülőtereken lesz kapható. Bourbon hordókban, Matusalem sherryvel fűszerezett európai tölgyfahordókban és második töltésű európai tölgy Oloroso sherry hordókban érlelték, majd összevegyítették. A kóstolási jegyzetek mentolos, eukaliptuszos, gyümölcsös és tőzeges ízvilágot írnak le, füstös lecsengéssel. Mindegyikből mindössze 3000 palack áll rendelkezésre.
Mindkét whisky homokóra alakú fekete dobozban kerül forgalomba, és a tokban egy valódi homokóra is található, ha szeretnéd nézni a homokszemek hullását, és elgondolkodni a whiskykészítés múlandó, de hosszú távú természetén (vagy csak megnézni, mennyi időbe telik, amíg megiszol egy dramot). Az új Bowmore Timeless Series whiskyket most adják ki, így jelenleg nehéz lehet megtalálni őket az interneten. De a korábbi fajták, mint például a 27 éves, már megvásárolhatók.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek