A bölcsesség háza

A Foster + Partners bemutatta a könyvtár és kulturális központ terveit. A kétszintes épület a világosság és könnyedség érzését akarja kelteni a hatalmas lebegő tetővel.

Bölcsesség Háza

A városközponttól tíz kilométerre található House of Wisdom (Bölcsesség Háza) a The Scroll névre keresztelt szobor mellett fog állni. Ez a műalkotás Gerry Judah képzeletéből született meg. „Gerry szobra tökéletesen illeszkedik az épület minimalista geometriájához” – mondta Geratd Evenden, a Foster + Partners vezetője.

Bölcsesség Háza
A könyvtár és a szobor is a Sharjah Beruházási és Fejlesztési Hatóság jóvoltából készül el, amellyel megünneplik, hogy Sharjah kapta a könyv fővárosa díjat 2019-re az UNESCO-tól. „Elsősorban a könyvek és újságok közös tárházaként használt könyvtárak szellemiségét újra akarjuk alkotni a modern közösségek számára. A bölcsesség háza közösségi pontként használja a könyvtárat a tanuláshoz, innovációk és új technológiák felhasználásával.”

Bölcsesség Háza
A 15 méter széles elcsúsztatott tető egész nap árnyékot biztosít, este pedig alumínium napellenzők veszik át a munkáját. A látogatók a nyugati sarkon juthatnak be az épületbe, ahol egy hatalmas recepciós terület és egy belső udvar fogadja őket. Az alsó szinten kiállítótér, egy kávézó, tanulótér a gyermekek számára, egy archívum és egy olvasótér várja az érdeklődőket.

Bölcsesség Háza
A lebegő tetőt négy szerkezeti egység tartja, amelyek az üzemi helyiségeket takarják, így a közösségi tér teljesen nyitott, oszlopok nélküli marad. A bejáratnál lévő két egységben lépcsősorok találhatók, ezek a félemeletre vezetnek. A felső szinten a központi udvar fölött lebegő helyiségek találhatók, kiállítóterek, olvasótermek, egy imaterem, illetve egy csak nők számára kialakított terület.

Bölcsesség Háza
A külső teret két részre osztották. Az egyik központi eleme Gerry Judah szobra, amelyhez az ihletet az arab tekercsek adták. Az egy darabból álló spirál alakú műalkotás az ég felé nyúlik. A szobor geometriai formája acéllemezekből készült, amelyeket lézervágással formáztak meg, majd a kész szerkezetet több réteg festékkel látták el, így ellenáll a korróziónak.