A luxus geometriája

A ciprusi Limassol egyik dombos külvárosában található “Casa 55”, ahol az Aristides Dallas Architects tervezői a helyszín sziklás adottságaiból és a szárazföldre és a tengerre nyíló hatalmas, átfogó kilátásból merít.

A görög stúdió első nemzetközi projektje, a beton lakóház a szögek átfedésén és a háromszög alakzatok egymás mellé helyezésén keresztül alapul. A hely szigorú geometriáját felvállalva a ház egy természetes mészkő talapzaton áll. A sziget meglévő tájképének része ez a masszív talapzat, amely a modern barlangra emlékeztető beltéri térfogat meghatározásához kivájódik.

Casa 55“A tervezési folyamat a koncepcionális tisztaságra, az atmoszférikus térélményre és az érzéki anyagszerűségre összpontosított: ez egy olyan manifesztum, amely megtestesíti a praxisunk alapértékeit” – jegyzi meg az Aristides Dallas Architects a “Casa 55” tervezéséről.

Casa 55Az Athénban és Tinos szigetén is irodával rendelkező iroda első nemzetközi projektjét a környező terep egyedi jellemzőire figyelve fejlesztette ki. Az otthon egy sor egymást átfedő szöget és 55 fokos látószöget (innen a név) tartalmaz. A tájolás enyhe elforgatása lehetővé teszi, hogy minden szintnek sajátos fókusza legyen.

Casa 55

A beltér és a kültér közötti különbség anyagtalanná és zökkenőmentessé válik, miközben egy építészeti sétány bontakozik ki az egész lakóházban. A tájban masszívan jelen lévő, természetes mészkőből épült podiumot kivájják, hogy meghatározza a belső tereket.

Casa 55

Ugyanakkor a betonlapok kifejező anyagisága és a karcsú pillérek hozzájárulnak a szerkezet lebegő minőségének fokozásához.

Casa 55

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek