A megújult kaméleon

Minden bútordarab otthonunk részévé válik, de nem minden bútordarab teszi azt igazán otthonossá. Mióta Mario Bellini megtervezte a B&B Italia számára a Camaleonda kanapét 1970-ben, igazi családtagként tekintettek rá. Használója szinte végeláthatatlan variációt alkothat az elemekből, mely tökéletesen illeszkednek minden igényhez, egyedi és innovatív karakterével. Modernitása a mai napig érvényes, bár elszaladt 50 év, a rendszert folyamatosan frissítették fenntartható választási lehetőségekkel.

A B&B Italia Camaleonda Mario Bellini vágyát testesíti meg, hogy egyesítse az építészetet és a dizájnt. Pont annyira hivatott építészeti elem lenni, mint amennyire kanapé, ugyanis képes a belteret formázni puszta jelenlétével. Kaméleon jellegű természete és folyamatos megújulási képessége időtlen minőséget ad a bútordarabnak.

Camaleonda Mario Bellini

“Az 1970-es évek elején a háztartási kárpitozott bútorok belefutottak a fáradt hagyományos sztereotípiákba és a radikális-provokatív elitista fórumokba a jövőben, amelyek ritkán vetik ki a házon belüli új viselkedésminták kialakulását és piacon elérhető bútordarabok típusát”- nyilatkozta Mario Bellini.

Camaleonda Mario Bellini

“A Camaleonda egy 70-es években megalkotott szó, mely két részből áll, az első egy rendkívüli állat neve, a kaméleon ( camaleonte olaszul), mely képes alkalmazkodni környezetéhez, a másik az “onda” szó, mely a tenger és a sivatag hullámait jelzi. Mindkét szó a kanapé formáját és funkcióját fejezi ki. Minden általam tervezett darab közül valószínűleg a Camaleonda a legjobb a szabadságot tekintve. Végtelen számú lehetséges konfiguráció létezik.”

Camaleonda Mario Bellini

“Az új kiadás megtartotta az eredeti esztétikát, méreteket és arányokat és a variálhatóságot. Geometriai alakját a még inkább nagyvonalú, capitonné kivitelben kárpitozott poliuretán párnák képezik.

Camaleonda Mario Bellini

Még mindig az innovatív kábelek, kampók és karikák segítségével készült, mely segítségével az egyes elemek összekapcsolhatóak egymással. Minden alkatrész újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagból készült, a B&B Italia teljes textil és bőr kollekciója elérhető vele. Az ülések, háttámlák és kartámlák alapja fa panelekből készült, a teljes test egy FSC tanúsítvánnyal rendelkező bükkfa gömb alakú lábazaton nyugszik.

Camaleonda Mario Bellini

 

A kanapé puha, téglalap alakú formái sakktáblaszerű asztalokkal és ülésekkel egészülnek ki, melynek neve Gil Scacchi. Ezeket a darabokat a sakk ihlette, kifejezetten a királynő, a király, a lovag és a bástya. Az 1971-ben tervezett darabok könnyűek, könnyen mozgathatóak és tökéletesen szinkronizálhatóak a Camaleonda méreteivel. Elegáns fémből készült az alapja, mely a puha testtel kontrasztot alkot, teste önhúzó poliuretán formája először jelent meg a bútorgyártás történelmében. Az újraalkotott forma puha borítása vastag bőr és borjúbőr.

“A legjátékosabb bútordarabok közé tartoznak, amit valaha terveztem” – fejezte be Mario Bellini.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek