A Napa-völgyi legenda

A Robert Mondavi Pincészet több mint fél évszázados múltra tekinthet vissza, de minden bizonnyal a modern korszellem sem tud mellette elmenni. A Napa-völgyi pincészet most mutatta be egy limitált kiadású borkollekcióját, amelyhez kizárólag a nem helyettesíthető tokenekkel (NFT) lehet hozzájutni.

Az új “MCMLXVI” sorozatot a francia Bernardaud luxusporcelánházzal együttműködve fejlesztették ki. A borászat alapításának évére utalva a kínálat 1 966 gyönyörű porcelánmagnumot tartalmaz, amelyek december 15-től 3500 dollárért lesznek kaphatók.

Robert Mondavi Pincészet

Szóval, hogyan is működik ez pontosan? Clay Heaton művész a vásárlás pillanatában egy egyedi és gyűjthető NFT digitális műalkotást készít. Ez a token egyfajta “kulcsként” működik, és hozzáférést biztosít a valódi borosüveghez, valamint exkluzív borászati élményekhez és jövőbeli ajánlatokhoz.

Robert Mondavi Pincészet

A gyűjtők egy digitális tranzakciós rekordot is kapnak az NFT-vásárláshoz, amely a hitelesség bizonyítékaként szolgál, és örökké élni fog a blokkláncon. Ezt a fajta hitelesítési technológiát egyre gyakrabban alkalmazzák a borágazatban (és azon túl) a hamisított termékek elleni küzdelemben.

Bár a digitális aspektus lenyűgöző, a kézzelfoghatót nehéz felülmúlni. A palackok valójában az első boros palackokra emlékeztetnek, amelyeket a Bernardaud 150 éves története során készített. A karcsú és minimalista kialakítású, 1,5 literes palackok elkészítéséhez 50 szakképzett kézművesnek két hétre van szüksége.

Robert Mondavi Pincészet

Aztán ott van maga a bor. A kollekció három különálló bort tartalmaz – az egyik matt fekete palackban, a másik kettő bordóvörösben -, amelyeket Geneviève Janssens, Andy Erickson és Thomas Rivers Brown borászok alkottak. A pincészet To Kalon nevű házi dűlőjének 2019-es évjáratából készültek, és mindegyik cseppet arra szánják, hogy 30 évig vagy tovább érlelődjön. Brown alkotása 100 százalékban Cabernet Sauvignon, Ericksoné pedig 89 százalékban Cabernet Sauvignon, egy csipetnyi Cabernet Franc-ral. Janssens bora eközben többet mutat a dűlő kínálatából, és közel egyenlő arányban tartalmaz Cab Savot és Cab Franc-t, valamint egy kis Petit Verdot-t.

Robert Mondavi Pincészet

“Az MCMLXVI borok tisztelegnek a To Kalon Vineyard előtt, és tükrözik elkötelezettségünket a világszínvonalú borok előállítása iránt” – mondta a Robert Mondavi Winery vezető borásza, Geneviève Janssens egy nyilatkozatban. “Ez az együttműködés megtestesíti alapítónk, Robert Mondavi innovatív szellemét, és tanúbizonysága annak az örökségnek, amelyet tovább építünk”.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek