A piramis ház

Egy ritka, építészeti szempontból jelentős ház került piacra Fire Islanden, a lenyűgöző fényeiről és bohém hangulatáról híres tengerparti enklávéban, Manhattantől mintegy 110 kilométerre keletre. A csak komppal megközelíthető – a sziget boldogan autómentes – Fire Island különösen Cherry Grove és Pines közösségeiről vált ismertté, amelyek régóta divatosak a helyi LMBT-k körében.

Fire Island mindössze 3500 otthont kínál 22 négyzetkilométernyi területen – és mindössze 400 egész évben itt élő lakost, akik száma minden nyáron 40 000 fölé emelkedik.

Pyramid House
Szerény mérete ellenére Fire Island jellegzetes építészeti esztétikát alakított ki: egyfajta kortárs hűvösséget, amelyet a szögletes, fából készült keretek jellemeznek, amelyek a homokos parton magasan álló, bokrokkal körülvett, ideális esetben a tengerre néző pavilonokat ölelnek körül. Az egyik legpatinásabb példa erre a Pyramid House, amely most került a piacra 6,5 millió dollárért.

Pyramid House

A három hálószobás, 2,5 fürdőszobás lenyűgöző épület közvetlenül a Sail Walk-on található, amely egyrészt rövid sétára van a sziget fő kompállomásától, másrészt közvetlenül az Atlanti-óceánra és a tengerpartra néz. A ház, amely 200 négyzetméteres (plusz bőséges külső tér) a nevét a jellegzetes piramis alakú acél- és üvegfalról kapta, amelyet sokan I.M. Pei piramisának a Louvre-ban található piramistervezéséhez hasonlítottak. A fal közvetlenül a homokra és a tengerre néz, kilátással a több kilométernyi védett dűnés tájra, az öbölre és az óceánra.

Pyramid House
Az ingatlan érdekes és illusztris történelemmel rendelkezik. Eredetileg 1961-ben épült, és a neves argentin építész, Julio Kaufman tervezte a legendás pénzember, JP Morgan egyik unokaöccse számára. Mintegy két évtizeddel később Paul Rudnick, az ünnepelt mozi- és színházi író, aki leginkább olyan klasszikus komikus sikerekről ismert, mint a „Sister Act”, „A meztelen igazság” és a „Jeffrey”.

Pyramid House
Rudnick és férje 10 évig birtokolták az ingatlant, és ez idő alatt egy átfogó felújításba kezdtek, amelyet Hal Hayes építész felügyelt, aki Fire Island néhány ikonikus tengerparti lakjáért felelős. Hayes az otthon magasba törő, a National Seashore-ra néző üvegfalát olyan szerkezeti elemekkel egészítette ki, mint az új gépészeti rendszerek és a horganyzott acélgerendák, amelyek védelmet nyújtanak a globális felmelegedést kísérő, egyre agresszívabb hurrikánok és viharok ellen. Hayes egy medencét, pezsgőfürdőt és egy hármas kis piramist is épített a medence fedélzetén, amely egy pár vendégszobát és egy fürdőszobát takar.

Pyramid House
Aztán 2011-ben az otthont Jeff Mahshie divat- és jelmeztervező vásárolta meg, majd 2018-ban eladta Glenn Rice ingatlanügynöknek, aki most piacra dobta. „Az egyedülálló építészet az üvegpiramissal, kombinálva a kilátással, amely kilométerekre néz a dűnék mentén, azonnal eladta nekem ezt az otthont, amint megláttam” – mondta Rice, aki a megvásárlása után is folytatta az otthon frissítését és korszerűsítését. „Nincs látványosabb kilátás a világon.” tette hozzá Rice.

Pyramid House
Az otthon a Fire-sziget félreeső keleti végén, egy nemzeti park mellett található, ami még akkor is rendkívüli magánéletet biztosít, amikor a sziget a legforgalmasabb. „Az itteni strandot csak a közvetlen környékbeliek használják” – magyarázza Rice. „A nyár csúcspontján ritkán lakott, így ideális a magányra vágyók számára.” A teljesen időjárásálló, az otthon téli menekülésre is alkalmas.

Pyramid House
A Pyramid House két szinten helyezkedik el, a Hayes által újragondolt felső szint egy nyitott nappali és étkező zónát foglal magában – míg lent a kiterjedt elsődleges lakosztály található. A két további hálószoba a Hayes által tervezett piramis „dobozok” triójába burkolva található. Az otthon – a modernizmus első osztályú származásával – ideális helyszín lett Rice számára, hogy hódoljon a kortárs bútorok iránti szeretetének, amelyeket gyakran vásárol és ad el az ingatlanügyletei mellett.

Pyramid House
A Pyramid House a bútorok nagy részével együtt érkezik, ami általános gyakorlat Fire Islanden, különösen az építészetileg jelentős házak esetében (beleértve a közeli Shore Walkon található, szintén az 1960-as évekből származó, szintén Rice által jelenleg is képviselt épületegyüttest). Rice néhány kiemelkedő darabja közé tartozik két teakfa kanapé, amelyeket Peter Hvidt és Orla Mølgaard-Nielsen tervezett az 1950-es évek végéről, valamint egy 1960-as évekbeli, Norvégiából származó rózsafa hálószoba szett az elsődleges lakosztályban.

Pyramid House
Rice szerint a puszta élvezet mellett az otthon a nyári főszezonban jelentős bérleti bevételt is biztosított. Az ingatlan egyedi kialakítása és a bevételi lehetőségek ellenére Rice szerint eljött az eladás ideje.

Pyramid House

„Miután rengeteg időt és erőforrást fektettem a házba, más kötelezettségek miatt nem tudok annyi időt tölteni az otthonban, amennyit reméltem” – mondja. „Ez…. egy trófea rezidencia, amely jelentős bevételt termel, ha az új tulajdonos ezt szeretné kihasználni.”

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek