A zártszirmú virág

A mindössze 26 négyzetméteres alapterületű, Yoshinori Sakano cég építészei által készített apró, de megkapó házikó, hét, különlegesen kivitelezett szintre oszlik, amelyek válaszfalak beiktatása nélkül jönnek létre.

Az épület közepén elhelyezkedő lépcső köti össze a szinteket, miközben csaknem az összes belső felület vörösfenyőből készült rétegelt lemez panelekbe van foglalva, paralelogrammákra vágva és mindezek tetejében halszálkás mintával kiegészítve került beépítésre.

Yoshinori Sakano

A ház külseje horganyzott acéllemezek elefántcsont homlokzatába van burkolva, méghozzá a bentivel megegyező mintázattal, amely fokozza és egyedivé teszi a teljes projekt különleges háromdimenziós hatását.

Yoshinori Sakano

A kivitelezők az egész házat, a földszinten található süteménybolttal együtt a mindössze 26 négyzetméteres alapterületre szabták. Egy fém lépcső köti össze a földszintet a másfeledik szinten található konyhával és étkezővel, a második szinten található lakótérrel, végül pedig a legfelső emeleten található hálórésszel. Egy második, ezúttal betonból készült lépcsősor segítségével pedig lejuthatunk a földszintről a pincébe, ahol a tároló és a fürdőszoba is található.

Yoshinori Sakano

A házon belül mind a hét osztott szint kivétel nélkül vizuálisan is össze van fűzve, amely mindegyikük tágasság érzetét fokozza, a korlátozottnak tűnő hely ellenére.

Yoshinori Sakano

“Ez azt az érzetet kelti, hogy minden lakos egyszerre több, kisebb téregységben, de ugyanakkor mégis egy nagy összekapcsolódó térben egyszerre létezik” – jegyzik meg az alkotók. Szinte az összes belső felület vörösfenyő rétegelt lemezből készül, méghozzá paralelogramákká vágva, amelyeket halszálkás minták díszítenek.

Yoshinori Sakano
A lakosok gyorsan mozoghatnak az egyes „téregységek” között, ami egyfajta állandó mozgást hoz létre, amelyet a japán építészek a “twitter virtuális mormolásához” hasonlítottak, ahol a felhasználók rövid üzeneteket küldhetnek egymásnak.

Yoshinori Sakano

A különálló kis terekben megvalósuló minden egyes művelet egyedi, de mégis összekapcsolódik a többivel a közös térből fakadóan. „Reméljük, hogy a ház a látogatókat is egy metropoliszba préselt, zárt szirmú virágra emlékezteti majd, ugyanis nekünk ez volt a szándékunk, hogy egy ilyen lakóteret alkossunk meg” – tette hozzá a stúdió.

Yoshinori Sakano

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek