Amerikai műemlék

Július végén 4,250,000 dolláros áron került a piacra Los Angeles-i Samuel & Harriet Freeman ház, melyet Frank Lloyd Wright tervezett.

A történelmi jelentőségű otthon, mely 270°-os kilátást nyújt Hollywoodra és a Los Angeles-i medencére, a Highland Boulevard és a Franklin Avenue feletti hegyen ül.

Samuel & Harriet Freeman ház,

És hogy mi teszi igazán különlegessé az 1925-ben átadott Wright-épületet? Az, hogy az építész 12000 texturált betonblokkból építette ezt a két hálószobával, egy fürdővel, egy félig nyitott konyhával és egy kandallóval rendelkező házat. Az épület Wright négy, díszes tömbökből épült projektjének egyike, melynek külső és belső falai is textilszerű dizájnt kaptak.

Samuel & Harriet Freeman ház,
Az épület számtalan terasszal és tetőterasszal, valamint eredeti és egyedi tervezésű Rudolf Schindler-bútorzattal rendelkezik. Az évek során olyan ismert amerikai építészek csinosítgatták, mint például John Lautner és Gregory Ain. Ma már felújításra szorul, de mivel egy 6802 m2-es telek veszi körül, bőven van hely, hogy az igényeinknek megfelelően átalakítsuk.

Samuel & Harriet Freeman ház,

Ez persze csak bizonyos határokon belül lehetséges, hiszen az épületet Los Angeles Történelmi és Kulturális Műemlékeként tartják számon, amely a történelmi jelentőségű helyek nemzeti jegyzékében is szerepel.

Samuel & Harriet Freeman ház,
A Hollywood Hills nevű házat eredetileg Samuel és Harriet Freeman rendelte 1923-ban, és akkoriban szórakozási lehetőségeket kínáló szalonként funkcionált. Aztán 1986-ban eladakozták a Dél-kaliforniai Egyetem számára. Napjainkban az építészettörténész Kathryn Smith „Wright legfontosabb 20 házának” egyikeként emlegeti.

Samuel & Harriet Freeman ház,

Úgy gondolja, a ház összekötő kapocsként szolgál a Taliesan és a Fallingter, két, a világörökség részeként nyilvántartott Wright-épület között. „A térhasználat, az áttetsző sarkokkal a természetre nyíló nappali, az egyedi mintás tömbök és a meredek hegyoldal, mely zavartalan városi kilátást nyújt… ezek együtt káprázatos hatást érnek el” – vélekedik Smith.

Samuel & Harriet Freeman ház,
Amennyiben érdeklődünk a történelmi jelentőségű Los Angeles-i ház iránt, a Frank Lloyd Wright Freeman House weboldalán részletes rajzot találunk a földszintről és az első emeletről, különböző szemszögekből.

Samuel & Harriet Freeman ház,

Legjobb persze, ha személyesen tekintjük meg – a lehetséges vevők a Deasy Penner Podley ingatlanügynökségtől kérhetnek időpontot. Ez kétségtelenül monumentális kiadás / történelmi jelentőségű vásárlás.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek