Áramló építészet

A Zaha Hadid Architects (ZHA) lágy és áramló építészeti alkotást épített a BEEAH Group számára, az Egyesült Arab Emírségek sivatagi környezetében. A vállalat új főhadiszállásaként funkcionáló épület Sharjah külterületén található, és március 30-án nyitotta meg Őfelsége, Dr. Sheikh Sultan bin Muhammad Al Qasimi sejk.


A sivatagi környezetet teljes mértékben kihasználva az épületet napelemes rendszer látja el energiával. Az épületet újgenerációs technológiákkal szerelték fel, hogy a LEED Platinum szabványoknak megfelelően működjön. Ezeknek a technológiáknak köszönhetően az új székház nettó nulla károsanyag-kibocsátást ér el, és így példát mutat az innovatív, korszerű munkahelyek számára.

Zaha Hadid
A Zaha Hadid Architects csapata az új székház tervének kidolgozásakor a BEEAH „fenntarthatóság és digitalizáció kettős pillérű stratégiáját” is figyelembe vette. A vállalat hat kulcsfontosságú iparágban dolgozik – ezek a hulladékgazdálkodás és újrahasznosítás, a tiszta energia, a környezetvédelmi tanácsadás, az oktatás és a zöld mobilitás.

Zaha Hadid
A BEEAH Group legújabb mérföldkövét jelentő központ úttörő szerepet játszik nemcsak az egyesült arab emírségekbeli Sharjah városában, de világszerte, és célja a jövő szempontjából elengedhetetlen iparágak felé terjeszkedni. Az új székházzal a BEEAH bemutatja, hogyan alkalmazható a technológia a fenntarthatóság fokozására, és végső soron követendő példaként szolgál a jövő intelligens, fenntartható városai számára.

Zaha Hadid
A Zaha Hadid Architects által tervezett székház a BEEAH Group fent említett elveit testesíti meg. AZ épület egymáshoz kapcsolódó „dűnék” sorozataként lép kapcsolatba a környezetével, amelyeket a helyi éghajlati viszonyok figyelembevételével tájoltak és alakítottak ki. A székház épülete Sharjah Al Sajaa sivatagos tájaid idézi, melyet az uralkodó széljárás hol homorú, hol domború homokdűnékké és –barázdákká formálja.

Zaha Hadid
A belső terek mind napfényesek és remek kilátást nyújtanak, mindazonáltal a tervezők korlátozták az erős napsütésnek kitett üvegfelületek mennyiségét. A főhadiszállás két elsődleges „dűnéje” a nyilvános, az adminisztratív és a vezetőségi részlegnek ad otthont, amelyeket egy központi udvar köt össze. Az udvar az épület oázisa, amely szerves részét képezi a természetes szellőzési stratégiának.

Zaha Hadid
A székházba egy 15 méter magas kupolán át lehet belépni, melynek rendeltetése, hogy fokozza a természetes szellőzést és a passzív napfény bejutását az épületbe. A központi udvar és az egy légterű iroda mellett a székház elegáns tárgyalótermeket, élményekkel kecsegtető látogatóközpontot és egy előadótermet is magában foglal.
A 9000 négyzetméteres épület a fenntarthatóság jegyében épült, nagyrészt helyileg kitermelt alapanyagok felhasználásával, és olyan jövőbe mutató technológiákkal van felszerelve, amelyek kel a LEED Platinum szabványoknak megfelelően, nettó nulla kibocsátással és minimális energiafogyasztással működhet.

Zaha Hadid
Az üvegszállal erősített farostlemezek csökkentik a napsugárzást, miközben a lemez- és üveghűtés szabályozza a belső hőmérsékletet. A vízrendszer szűri a szennyvizet a fogyasztás minimalizálása érdekében, és a Tesla akkumulátorokat pedig napelem farm látja el energiával, éjjel-nappal elegendő energiát biztosítva az épület számára.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek