Autók háza

A texasi Austinban található, Matt Fajkus Architecture által tervezett Autohaus rezidencia egy volt autóversenyző párnak ad otthont, akik régi autókat gyűjtenek, és hátrányos helyzetű fiatalokat oktatnak autórestaurálásra.

A projekt a rugalmasságot és a jó közérzetet előtérbe helyezve fejezi ki és ötvözi a pár egyedi életstílusát. „Ahogyan az autók szerves részei a tulajdonosok mindennapi életének, az otthon különálló blokkjai úgy vannak kialakítva, hogy olyan térbeli átfedéseket hozzanak létre, amelyek tovább hangsúlyozzák a munka, a hobbi és az otthoni élet keveredését” – fejti ki az építészcsapat.

Matt Fajkus Architecture
Matt Fajkus és csapata az Autohausában a kompakt lakótér egyetlen összefüggő blokként lebeg a nyitott garázstér fölött, mely remek színhelyként szolgál összejövetelekhez, valamint az autók kalibrálásához és bemutatásához. Sőt, a dupla magasságú blokk előrébb tolódik, így a magasból ráláthatunk a hátsó garázstérre, illetve ezáltal egy autóbeálló is keletkezik a földszinten.

Matt Fajkus Architecture

Ennek a kiálló résznek a kivitelezése könnyű, szigetelt beton kompozit blokkok alkalmazásával vált lehetővé, olyan falrendszert létrehozva, amely a legújabb előírásokat is meghaladja. Egy ilyen légmentes és jól szigetelt épületburkolat kiváló minőséget és tartósságot biztosít a garázstér számára.

Matt Fajkus Architecture
A légmentes szigetelés mellett a projekt az anyag- és erőforrás-hatékonyságot, a teljes testreszabást, a helyszíni beépítést, a magas színvonalú részleteket és az integrált tervezést élteti. Ezeknek megvalósítása érdekében az építészcsapat együtt dolgozott a kivitelezővel az egyedi acél ajtók és ablakok gyártásakor a helyszínen, továbbá újrahasznosított anyagokat vezetett be, és minimalizálta a beton használatát.

Matt Fajkus Architecture

Emellett az Autohaus célja, hogy jó közérzetet biztosítson a beltér-kültér összekapcsolása révén, bőséges természetes fényt és szellőzést biztosítva. A csapat egy jövőbeli, egy hálószobás otthont is tervezett az idősödő tulajdonosok számára, amely könnyen hozzáépíthető a garázs belsejéhez, így az Autohaus még összetettebbé válhat.

Matt Fajkus Architecture

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek