“Betonerdő”

Az argentínai Pinamar déli részén, egy „urbanizált” erdőben fekszik a „Jaima House”, az Estudio Galera által tervezett betonházsorozat negyedik lakása. A lakóház különböző célokra és különböző szintű magánéletre tervezett teraszok köré rendeződik. A projekt rugalmas, nyitott elrendezést alkalmaz, ahol a legtöbb terület, kivéve a fürdőszobákat és a konyhákat, felhasználási módokat javasol, de nem erőlteti azt. „A tereknek rugalmasnak kell lenniük, és alkalmazkodniuk kell az új generációkhoz, akik már nem egy adott szobában néznek tévét vagy tanulnak” – mondták az építészek.

„Jaima House”

A megbízás olyan kényelmes terek kialakítására összpontosít, amelyekben a környezet rusztikussága inkább előny, mint hátrány. Ezt szem előtt tartva az Estudio Galera projektje megpróbálja megszelídíteni a környezetet azáltal, hogy használati jellemzőkkel ruházza fel, és fokozza a lakók és a táj közötti kapcsolatot.

„Jaima House”

A szigorú betonból megvalósított szerkezet tetején egy L alakú tető található, amelynek dőlése követi a terep dőlését. A teraszok és a széles, padlótól a mennyezetig érő nyílások elmossák a határokat a belső és a külső között, miközben egyúttal a környező táj felé nyíló, pazar kilátást biztosítanak.

„Jaima House”

A belső teret a betonlapba ágyazott gofri mennyezet jellemzi, amely lenyűgöző vizuális kontrasztot képez a varrat nélküli fapadlóval. A mennyezeti rács a nyitottság és a nyugalom érzetét kelti, míg néhány kocka rejtett világítással rendelkezik, és amikor sötét van, játékos hangulatot teremt.

„Jaima House”

A lakóház a nomád család életét egy védőburkolat alatt összpontosítja, amelyet fémoszlopok támasztanak alá, tömör gerendákban végződve. A kazettás födém leegyszerűsíti a szerkezetet azáltal, hogy egy gerendahálót hoz létre, amely elrendezi a többi elemet a homlokzaton. Kívülről a födém egy különböző magasságú oszlopokhoz rögzített ruhadarabra hasonlít, amely árnyékot generál és megvédi a lakókat az időjárástól.

„Jaima House”

A hálószobák egy félig földbe süllyesztett dobozba vannak szervezve, a közös terek pedig két emelet között pihennek. Teljes magasságú üveg tolóajtók nyílnak, hogy összekapcsolják a belső és a külső teret, és kényelmessé teszik a terasz használatát árnyékban vagy a napfényben, az időtől és az évszaktól függően.

„Jaima House”Egyes részeken a mennyezetet megemelik, a napfénysugarakat a belső térbe viszik, hogy a medencéből származó vízmozgásokat a betonra tükrözzék.

„Jaima House”

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek