Brutalista stílus

A Fülöp-szigeteki székhelyű Cali Architects stúdió bemutatja a Casa Borbon nevű, nemrég elkészült projektjét, amely a tengerparti Batangas erdős lejtőit foglalja el. Az építészek a házat nem csupán szerkezetként, hanem az életet szolgáló szoborként fogják fel.

A beton Casa Borbon érett fák és buja növényzet között rejtőzik – a csapat ezeket a meglévő adottságokat helyezte előtérbe, és integrálta a tervezésbe.

Ez az átgondolt megközelítés az ablakok elhelyezésén keresztül jut kifejezésre, amelyek képeslapszerű kilátást nyújtanak a környezetre, természetes fényben fürdetik a belső tereket, és lágy, táncoló árnyékokat vetnek a szobákra. A fény és a természet eme összjátéka a wellness és a nyugalom légkörét teremti meg.

A Cali Architects Casa Borbonjának koherens kialakítása túlmutat a homlokzaton. A belső terek szélesre nyílnak a buja környezetre, a trópusi tájjal való kapcsolatot ünnepelve. A beltéri és kültéri terek összeolvadnak, ezt a kapcsolatot a két szintet összekötő külső lépcső jelenléte is hangsúlyozza.

A szerkezet anyagpalettája tükrözi a tervezőcsapat által preferált brutalista stílust, amely nyers textúrákat és merész geometriai formákat tett ki, amelyek a szilárdság és az időtlenség érzetét keltik. Az építészek gondosan egyensúlyba hozták ezt a tartósságot a melegség és a kényelem finom érintéseivel.

Ez az összjáték a természetes integráció érzetét kelti, mintha a ház organikusan emelkedne ki magából a lejtőből, visszhangozva a természet által készített rejtett szobor feltárásának koncepcióját.

A hagyományos építési módszerektől elszakadva a Casa Borbon polisztirol panelekből épül, nem pedig egy tipikus üreges blokkokból álló egységből. Bár a polisztirol alapvetően drágább anyag, jelentős előnyöket kínál, mint például a könnyebb súly, a gyorsabb szerelési idő és a jobb hőszigetelés.

Az építési megközelítés gyors, nyolc hónapos építési időt eredményezett. Eközben a Casa Borbon egy kifinomult intelligens rendszert integrált, amely a klímavezérlést, a biztonságot és egyéb funkciókat kezeli. Így az otthon integrálódik a modern technológiákkal, miközben megőrzi a fák közé rejtőzködés hangulatát.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek