Buja kertek és barlangszerű belső terek

A japán Kiotó város egyik sűrű lakónegyedében a Dai Nagasaka által vezetett Mega építésziroda egy kőburkolatokkal és buja magánkertekkel körülvett hétvégi házat készített el.

Dai Nagasaka

A „Garden House” elnevezésű projekt egy udvarszerű első emeletet hoz létre, ahol a lakók élvezhetik a nyugodt teret, ahol lágyan telik az idő. Az építészet a környék lakóházaiból merít, így egy modern, fából készült villa jött létre, amely könnyedén keveredik a városi környezettel.

Dai Nagasaka
A helyszín természeti adottságai szolgáltak inspirációul a „Garden House” koncepcióhoz. A Mega tervezése egy kertszerű házat eredményez, átjárható helyiségekkel és nagy nyílásokkal, amelyek lehetővé teszik a lakók számára, hogy szoros kapcsolatot alakítsanak ki a környező udvarral.

Dai Nagasaka
A lakóház padlóburkolata, mind a belső, mind a külső helyiségekben, újrahasznosított machiya kövekből – lebontott kiotói házakból és templomokból megmentett járdakövekből – áll.

Dai Nagasaka

Ezeket gyakran használják lépcsőkövekként, de itt az egész térben elterjedtek, így a nyugat-európai terek és teraszok megjelenését adják. A japán építészeti gyakorlat ily módon a kertet a régi anyagok által nyújtott történelem érzetével töltötte meg.

Dai Nagasaka
Az előszoba melletti fürdőszoba úgy épült, mintha a kert része lenne, a kádat úgy tervezték, hogy úgy nézzen ki, mint egy, a kertben elhelyezett tájképi kő. Az udvari patak a mezőgazdasági vízfolyás része, amely a terület minden egyes lakóegységének telkén keresztülfolyik, és a vaslemez fedelét dekoratív kerti elemként hasznosították újra.

Dai Nagasaka
A kert ihlette első emelettel ellentétben a második emelet fából készült, barlangszerű belső teret mutat be. A falakban lévő ívek és ereszek kivágják a külvilágot, részben feltárva a környező kilátást. A ház déli oldalán a lakók a vízszintes ablakokon keresztül juhar- és fenyőerdőkre tekinthetnek, míg az északi oldalon lévő nagy nyílások a közeli hegyek gerincét tárják fel.

Dai Nagasaka

Dai Nagasaka

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek