Coming soon 2025

Még 2025-ig kell várnunk, hogy teljes pompájában láthassuk a brit márka debütáló EV-jét, de egy új részlet magára vonta a figyelmünket. Az a hír járja, hogy az autó körülbelül 1,5 másodperc alatt képes lesz nulláról 100 km/órás sebességre száguldani. Igen, mindössze 1,5 másodperc alatt.


A meghökkentő információt a Bentley vezérigazgatója, Adrian Hallmark ejtette el az Automotive News Europe-nak adott interjújában. Elmondta, hogy a gyártó jövőbeli, még fejlesztés alatt álló EV-je kétszer akkora teljesítményű meghajtást kap, mint a teljesítményre összpontosító GT Speedben lévő 6,0 literes W-12-es duplaturbó, ami azért nem semmi. A Speed, amelyet a Robb Report 2022-ben az Év Autójának választott, 650 lóerős, tehát a Bentley EV akár 1400 lóerőt is produkálhat. Ez lehet az oka annak, hogy az autónak „könnyed előzési teljesítménye lesz a rendelkezésre álló nyomatéknak köszönhetően”, ahogy a vezérigazgató fogalmazott.

Bentley EV
Az elektromos meghajtás által biztosított azonnali nyomatéknak köszönhetően a kiemelkedő gyorsulási idő egyre inkább alapvetőnek számít a teljesítményorientált EV-k esetében. Ahogy a Road & Track írja, tavaly két olyan akkumulátoros autó is debütált, amelyek kevesebb mint két másodperc alatt képesek 60 mérföld/órás sebességre gyorsulni – a Tesla Model S Plaid (amely 1,9 másodperc alatt teljesíti a bravúrt) és a Rimac Nevera (1,85 másodperc). Azonban az 1,5 másodperc minden eddigit fölülmúl, és ha a Bentley teljesíteni tudja, amit Hallmark állít, akkor a debütáló EV szinte biztosan minden idők legjobban gyorsuló szériaautója lesz.

Bentley EV
A gyorsaságnak azonban lehet némi hátulütője is. Ez a hihetetlen gyorsulás az első néhány alkalommal még izgalmas, de végül „csak émelyítővé válik” – mondta Hallmark az Automotive News Europe-nak. Éppen ezért a márka lehetővé teszi majd, hogy szabályozni lehessen az EV gyorsulási sebességét.
„A 0-60 mérföld/órás sebességet elérhetjük 2,7 másodperc alatt, de át lehet kapcsolni 1,5 másodpercre is” – árulta el.
Hamarosan kiderül, mennyire gyors a Bentley első EV-je, valamint hogy milyen messzire jut el egyetlen töltéssel – na és hogy hogyan néz ki. A Bentley-rajongók szerencséjére már nem kell sokat várni: a márka azt tervezi, hogy 2025-ben kezdi meg az elektromos autó gyártását az angliai Crewe-ban található gyárában.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek