Digitális Gaudí

Refik Anadol Living Architecture: Casa Batlló nevű alkotása egy dinamikus NFT Antoni Gaudí ikonikus barcelonai Casa Batllójának homlokzatáról.

A digitális műalkotás, amelyet májusban a Christie’s aukciós házban 1,38 millió dollárért árvereztek el, a helyszínen elhelyezett érzékelők által valós időben összegyűjtött környezeti adatokat használja fel. Így az úttörő mestermű a város időjárásától, a valós időben gyűjtött adatoktól és az ünnepelt eseményektől – többek között Szent György napjától és a karácsonytól – függően változik. A Casa Batlló az első olyan UNESCO világörökségi épület, amelyet NFT formában értelmeztek újra.

Refik Anadol Living Architecture
„Gaudí csodálatos inspiráció minden alkotó számára, a Casa Batlló pedig egy álommű, amelyben elmerülhetünk” – fogalmazott az úttörő AI-művész és digitális építész, mikor a neves spanyol építész munkásságának és elveinek újraértelmezésével járó kihívásról beszélt. „A természet ihlette organikus építészettől kezdve a megannyi, apró részletekkel teli mozaikokig kiváltság egy ilyen élő örökséget újraértelmezni és áthelyezni a 21. századba a mesterséges intelligencia segítségével.”

Refik Anadol Living Architecture
A Casa Battló Gaudí innovatív szellemiségét követve olyan művészeti gyűjteményeket mutat be újmédia-művészekkel együttműködve, amelyeket az építész öröksége és kreatív univerzuma ihletett. A múzeum 2021-ben egy sor magával ragadó szobát mutatott be, köztük az azonnali elismerést kiváltó Gaudí Cube-ot Refik Anadol In the Mind of Gaudí című művével. A Living Architecture: Casa Batlló című alkotásával a török-amerikai újmédia-művész dinamikus NFT-vé alakította át az első UNESCO világörökségi helyszínt, amely a mesterséges intelligencia segítségével valós időben változik. „A Casa Batlló küldetése Gaudí varázslatának felerősítése, és Refik Anadol a tökéletes útitárs ehhez az utazáshoz.”

Refik Anadol Living Architecture

Gary Gautier, a Casa Batlló igazgatója arról mesélt, miért Refik Anadolt választotta, hogy Gaudí örökségét a jövő örökségévé tegye. „Munkája a művészet és a technológia között helyezkedik el, kitágítja az építészet határait, és új szemmel néz a térre és időre. Refik összekapcsolja a múltat, a jelent és a jövőt, miközben emlékeztet minket az innovatív, humanista és álmodozó Gaudíra.”
2022. május 7-én Anadol 47.000 résztvevő előtt vetítette ki a mű térképes változatát a Casa Batlló homlokzatára. A Living Architecture: Casa Batlló nevű NFT a május 10-én a Christie’s New York-i árverésén, a 21st Century Evening Sale keretében került eladásra. A mű 1,38 millió dollárt (1,3 millió eurót) hozott, amelynek 10%-át az Associació Aprenem Autisme, valamint a neurodivergencia támogatásáért dolgozó Fundación Adana kapja. A digitális műalkotás május 13-ig a Manhattan szívében található Rockefeller Plazán is megtekinthető, illetve a barcelonai Casa Batlló ötödik emeletén szintén megcsodálhatják a látogatók.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek