Egy okosabb, tisztább jövőért

A Zaha Hadid Architects (ZHA) lett a Jinghe New City Culture & Art Center tervezésére kiírt pályázat nyertese. A kulturális és művészeti központ a kínai Senhszi tartományban, a város tudományos és technológiai innovációs negyedében található.

Új tudományos kutatóintézeteivel a Jinghe New City Culture & Art Center egy tudományos és technológiai központtá válik, melyet a környezetvédelmi szempontok vezérelnek. A csapat szerint a város hamarosan olyan iparágak központjává fejlődik, amelyek elsősorban az új energiaforrásokat és anyagokat, az űrkutatást és a mesterséges intelligenciát kutatják. Ezt a kontextust szem előtt tartva a központot egy passzív épületként tervezték, amely a helyszíni energiatermelés technológiáit használja.

Jinghe New City Culture & Art Center

Zaha Hadid jellegzetes stílusa Jinghe városában

A Zaha Hadid Architects (ZHA) úgy alakítja ki a jövőbeli Jinghe New City kulturális és művészeti központot, hogy a tartomány természetes tájaira emlékeztessen. A tervezőcsapat által megálmodott áramló geometria a városon kívüli hegyekben kanyargó folyó által kialakított völgyeket idézi. A terv összefonódik a már létező városépítészeti tervvel, hogy összekapcsolják a Jinghe sugárút északi oldalán található új multimédiás könyvtárat a déli oldalon található új színházzal, többfunkciós termekkel, stúdiókkal és kiállítási galériákkal. Mindezeket a nyolcsávos út felett lebegő, megemelt udvarok, kertek és sétányok kapcsolják össze.
A projekthez tartozik a finoman lejtő rámpákat megtervezése, melyek hozzáférést biztosítanak a városrész megemelt közsétányainak hálózatához. Ezzel pedig kapcsolat jön létre a terület kereskedelmi és lakónegyedei és a déli irányban lévő parkok és folyó között, miközben a város lakóit az épület szívébe invitálja, és még a tervezett metróállomáshoz is elvezet.

Jinghe New City Culture & Art Center

A kutatás, előadások és kikapcsolódás helyszíne

A ZHA tervezőcsapata áramló blokkok hálózataként álmodta meg a kulturális központot. Az udvarokra és kertekre nyíló rétegek és felületek a térség lakossága számára hozzáférhető belső és külső kulturális és rekreációs terek sorozata lesz.
A multimédiás könyvtárnak otthont adó terasz egy tágas átriumra néz. Az egyéni és közös tanulásra alkalmas olvasózónák helyszínét a diffúz tetőablakok határozzák meg. A könyvtár a nyomtatott kiadványokat olyan magával ragadó virtuális valóság technológiákkal vegyíti, amelyek kitágítják a tanulás határait és gazdagítják a tudáscsere folyamatát.

Jinghe New City Culture & Art Center
A sugárút déli oldalán egy 450 látogatót befogadó színház fogadja majd a látogatókat, amely számos felhasználási módhoz és eseményhez igazítható. A többfunkciós csarnok, a stúdiók és a galériák a színház körül sorakoznak, osztozva hozzáférhetőség és a tudományágak közötti együttműködés fokozására tervezett közterületen.

Egy nagyteljesítményű épület

Az építészek célja, hogy a napsugárzás elemzésével és a helyszín érzékeny megtervezése útján optimalizálják a központ természetes szellőzését és világosságát – amennyire ezt Jinghe New City enyhe mérsékelt éghajlata engedi. A csapat fotovoltaikus paneleket épít be a helyszíni energiatermeléshez, és esővízgyűjtő rendszert is kialakítanak. A helyben előállított, jórészt újrahasznosított anyagból készült alapanyagokat helyezik előtérbe, illetve végső célnak kitűzték a 3 csillagos minősítés elérését a kínai Green Building programban.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek