Épülőben Albánia legmagasabb épülete, a Downtown One

A Tiranában épülő Downton One 140 méteres magasságával Albánia legmagasabb felhőkarcolója lesz. A struktúra Albániát kívánja szimbolizálni, hiszen a pixel homlokzat egy térképet alkot, amelynek minden egyes eleme más-más várost jelképez. A 37 emeletes épülettel az országot akarják ünnepelni, a várható befejezés ideje 2024.

Downton One

A kivitelező MVRDV egy olyan tornyot képzelt el, amelynek egyik oldalán az irodák és lakások különböző mélységben találhatók, így a szintek mind-mind hozzájárulnak a minta kialakításához. A kockák változó mélységet teremtenek, ami nagyon érdekes esztétikumot kölcsönöz a felhőkarcolónak. Amikor a távolból nézzük, kirajzolódik rajta Albánia térképe.

Downton One

Ezenkívül a kivetített képeken láthatjuk a város és a környező hegyek képét, az erkélyeket pedig úgy alkották meg, hogy a lakók kapcsolatba kerülhessenek egymással. A Downton One szinte egy kisvárossá válik majd Tiranán belül.

Downton One
A 77 ezer négyzetméter területű Downton One a helyi gazdaságot is fellendíti, mivel számos lakás, üzlet, iroda és étterem helyet kap majd benne. A tornyot egy park öleli majd körül, a belső szerkezet pedig több szintre oszlik majd. A földszinten és fölötte lévő szinteken lesznek az üzletek, az épület közepén az irodák, a felső 18 szinten pedig a lakások.

Downton One
„Albánia rengeteget fejlődött az utóbbi években. Eddig Európa legszegényebb országaként ismerték, most azonban energia, ambíció és kemény munka jellemzi. A felhőkarcolóval ezt akarjuk megmutatni. A torony egy nyugodt kisváros érzetét kelti a rohanó metropolis közepén, ahol arra biztatjuk a lakókat, hogy alakítsanak ki egy kisközösséget.” – mondta Winy Maas, az MVRDV alapítója.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek