Fények háza

2021 szeptemberében a QUAD studio és a Dalu Architecture megnyerte az egyik legrangosabb építészeti versenyt a kínai Chengduban. A vegyes használatú fejlesztési javaslat – a Chengdu NBD center – 120 méter magas, és egy többszintes közterület köré csoportosított ikertornyokat, valamint kiskereskedelmi és kulturális létesítményeket tartalmaz.

A Jiaozi park üzleti negyedében található javaslatot középpontként képzelték el, ahol a zsúfolt városon belül egy jelentős zöld pihenőhelyet lehet élvezni. Sok más kínai régióhoz hasonlóan, Chengdu is szenved a nagy gépjárműforgalomtól – és az építészek a projekt helyszínét úgy tekintették, mint egy lehetőséget, hogy reagáljanak erre a zsúfoltságra.

QUAD studio és a Dalu Architecture

A javaslat megszületésekor a helyszín még üres terület volt, ahol két metróvonal volt tervezés alatt. Ezért a csapat elengedhetetlennek tartotta, hogy ezeket a vonalakat összekapcsolják a szomszédos állomásokkal, ami egy teljesen integrált, közlekedésorientált fejlesztést eredményez.

QUAD studio és a Dalu Architecture

„A földalatti összeköttetések, beleértve a földalatti úthálózatot és a tömegközlekedési eszközökkel való összeköttetést, kísérletet tesznek a föld feletti forgalom csökkentésére, és lehetőséget adnak arra, hogy a földfelszínt felszabadítsák a gyalogosok számára”- magyarázza a QUAD Studio és a Dalu Architecture.

QUAD studio és a Dalu Architecture

Az eredmény egy mega-monolit, amelynek görbületeit Sichuan hegyvidéki domborzata ihlette. A gyalogosok szintjén ember alkotta kontúrtájjal párosulva ez a művészi értelmezés tökéletes hátterévé válik a Jiaozi parknak. A csapat a világszínvonalú Atelier Ten környezetvédelmi tanácsadóval együtt egy lélegző homlokzatot is kitalált, hogy maximalizálja a természetes szellőzést szürkevízgyűjtéssel és egy többszintes zöldtetőrendszerrel az év nagy részében. Amellett, hogy az épületfelületek teljesen lélegzőek, LED fényt integrálnak, hogy lenyűgöző éjszakai látványt generáljanak.

QUAD studio és a Dalu Architecture

Térbelileg a Chengdu NBD Center három különálló részre oszlik: földalatti kiskereskedelmi, podium és fő tornyok. Mindhármat közterek kötik össze.

QUAD studio és a Dalu Architecture

A földalatti kiskereskedelmi rész összeköti a földalatti metróvonalakat az épületekkel. Eközben egy nagy és süllyesztett polgári tér vonzza a látogatókat a földszintre, ahol többszintes összeköttetések vezetik a őket a podium területén található kiskereskedelmi és kulturális létesítményekhez. A fő tornyok pedig különböző irodáknak, egy digitális művészeti galériának és kiállítási központoknak adnak otthont.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek