“Filharmónikus épület”

CHYBIK + KRISTOF + Mecanoo leleplezik a prágai Vltava Filharmónia pályázatának koncpecióját. A prágai irodával rendelkező csapat a projektet úgy tervezte, hogy megfeleljen a 21. századi szimfonikus zenei koncertek szabványainak, a modern konstrukció fejlesztésével és a termek kivételes akusztikai kialakításával a javasolt épület megfelel egy integrált kulturális és társadalmi központ iránti igénynek, amely a cseh történelmet és kultúrát dicséri, és egyúttal a város kortárs igényeinek is megfelel.

Bár a pályázat győztesének végül a Bjarke Ingels Groupot hirdették ki a CHYBIK + KRISTOF építészek jelenleg a közeli Ostrava Tower építésén dolgoznak, amely a Cseh Köztársaság legmagasabb felhőkarcolója lesz.

CHYBIK + KRISTOF + Mecanoo
A CHK és a Mecanoo által tervezett Vltava Filharmónia tervei a színházat Prága meglévő tájképébe integrálják zökkenőmentes városi megvalósítást teremtve. Az épület programjának aktív részét a városi környezet felé artikulálva az építészek a nyilvános városi terek változatos keverékét javasolják, beleértve egy átalakított vízpartot, egy teret, egy udvart és egy újonnan kialakított körutat, igazodva Prága egyedülálló domborzatához, és biztosítva a hosszú távú gazdasági fenntarthatóságot és kereskedelmi fejlődést.

CHYBIK + KRISTOF + Mecanoo
A „városi szalag” két különálló, henger alakú csarnokot ölel körbe, és egy szabadtéri amfiteátrumot alkot, összekötve az előcsarnokot és a kulturális eseményekre szolgáló nyitott színpadot. A Moldva jobb oldalán, a rakparton elhelyezkedő főcsarnok egyedülálló vizuális élményt nyújt a látogatóknak, és a szerkezetépítési koncepcióval együtt növeli az építészeti terv élményét és minőségét.

CHYBIK + KRISTOF + Mecanoo
A Mecanoo és a CHK által tervezett ötemeletes prágai filharmónia főterme a nagyterem színpadszintjéből, annak erkélyeiből és az előcsarnokból áll. Ez a tér támogatja a panorámás tetőt, amelyen egy étterem és bisztró található, amely a nagyközönség számára is nyitva áll. A második, kisebb terem szándékosan a templomtornyok dominanciájának látványán kívül helyezkedik el, reagálva a gyalogosok számára kialakított HOLKA hídra. Egységes városi szőnyeg köti össze a helyszínt a környezetével, maximalizált gyalogos közösségi teret hozva létre.
A fa és az üveghomlokzat mint anyag kombinációját hangsúlyozó csarnok figyelemre méltó akusztikai koncepciója miatt, amelyet a világ egyik vezető akusztikusa, a Nagata Acoustics tervezett. Az épület építészeti formája a tökéletes akusztikai hangszert érvényesíti, mivel a nagyterem a tér méreteinek és belső formálásának manipulálásával tiszta hangátvitelt teremt az előadóktól a közönségig.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek